Max Verstappen veegt vanaf P14 de concurrentie van tafel op Spa!

Zelfs na een flinke motorpenalty was de regerend wereldkampioen simpelweg niet te stoppen op Spa. Met bijna kinderlijke eenvoud schoot de Nederlander vanaf de veertiende plek naar een dominante overwinning. Lewis Hamilton en Charles Leclerc maakten er echter een potje van.

Max Verstappen veegt vanaf P14 de concurrentie van tafel op Spa!

Nog voor de race begon werd de grid opnieuw opgeschud door AlphaTauri. Na alle motorpenalties voor de concurrentie besloot het team de power unit van Yuki Tsunoda ook nog even te wisselen, waardoor de Japanner vanuit de pits moest starten. Dat gold ook voor Pierre Gasly, al was zijn pit lane start niet vrijwillig. Door een elektrisch probleem werd een start vanaf de grid onmogelijk gemaakt. Het team kreeg de AT03 later echter toch nog aan de praat.

Start chaos

Bij de start was Sergio Perez bijzonder slecht weg, waardoor de leiding naar Carlos Sainz ging. De Ferrari werd gevolgd door Fernando Alonso, Lewis Hamilton en George Russell, met Perez op P5. Bij Les Combes ging Checo echter alweer buitenom bij George voor P4.

Verder naar voren probeerde Lewis Hamilton hetzelfde te doen bij Fernando Alonso, maar de Brit leek zijn oude rivaal niet te zien en stuurde te hard in. Door het contact dat volgde vloog de Mercedes de lucht in. De klap die de W13 meemaakte was genoeg om iets te beschadigen in de motorruimte. Met een lekkende power unit was het na één ronde al over en uit voor Sir Lewis.

Latifi vs Ocon

Terwijl Lewis zijn gehavende wagen parkeerde tussen Paul Frère en Blanchimont ging de chaos onverminderd verder. Een gevecht tussen Nicholas Latifi en Esteban Ocon liep namelijk met een klapper af nadat de Canadees te wijd ging bij Les Combes.

Met twee wielen in het grind verloor Latifi de controle en spinde hij linksaf de baan weer over. Daar vond hij de ongelukkige Valtteri Bottas. De Williams tikte het rechterachterwiel van de Alfa Romeo aan, waardoor de Fin achterstevoren in het grind terechtkwam. Einde race voor Valtteri. Ondertussen klom Max Verstappen op de veertiende naar de achtste plek.

Tear-off

Na de twee incidenten volgde uiteraard een safety car. Ferrari nam van de gelegenheid gebruik om Charles Leclerc naar binnen te halen. De Monegask klaagde namelijk om rook vanaf zijn rechtervoorband. Charles bleek last te hebben van een plastic tear off in zijn brake ducts. De Ferrari-monteurs losten het probleem op en stuurden hun kopman naar buiten op verse Mediums.

Dominante pace

Ondertussen vinkte Max Verstappen de ene na de andere concurrent af op zijn inhaallijstje. Geholpen door de eerste pitstop van Carlos Sainz op ronde 10 ging de Nederlander op ronde 12 naar de leiding met een actie op teamgenoot Sergio Perez. Niemand leek een antwoord te hebben voor de dominante pace van Verstappen.

Sainz zakt door het ijs

Red Bull koos ervoor om langer door te rijden. Sergio Perez werd op ronde 15 naar binnen gehaald en kwam net vóór Charles Leclerc terecht en verdedigde hard aan het einde van Kemmel Straight. Een ronde later kwam Verstappen naar binnen, vlak achter Carlos Sainz.

De Spanjaard kon geen vuist maken richting de Nederlander, en werd drie ronden later roemloos verschalkt. Nog eens drie ronden later kwam ook Perez voorbij aan de Ferrari. Ondertussen begon Charles Leclerc een uitvoerige vergadering met zijn engineer over de bandenkeuze en pitstrategie.

Geen antwoord

Vanaf dat punt had Ferrari geen antwoord meer op de snelheid van Red Bull. Een dubbele pitstop op ronde 26 leverde verder niets op voor de Scuderia. Carlos Sainz moest zich zelf zorgen gaan maken om George Russell, die zich met de op de zaterdag zo beroerde Mercedes naar P4 had gevochten ten koste van Charles Leclerc. Vooraan bleef de situatie stabiel: Verstappen 1, Perez 2.

Met een dubbele inhaalactie op Kemmel wisten Pierre Gasly, Sebastian Vettel en Esteban Ocon ons echter toch nog even te vermaken.

Blunder voor Ferrari

Ondanks de stabiele situatie vooraan wist Ferrari op de valreep alsnog een manier te vinden om een kostbare fout te maken. Twee ronden voor het einde haalde de Scuderia namelijk Charles Leclerc naar binnen voor softs om voor de snelste ronde te gaan.

De briljante strategisten aan de Ferrari pitmuur hadden echter geen rekening gehouden met Fernando Alonso. De Alpine schoot langs de Ferrari op de pit exit, waardoor de poging van de Monegask compleet in het water viel. Charles werkte zich op de laatste ronde nog langs Fernando, maar vlak na de race kwam de hamer alsnog. Leclerc ontving vijf seconden straf voor te hard rijden in de pits.

SuperMax

Zonder enige bedreiging ging Max Verstappen naar een verpletterende overwinning op Spa. Vanaf de veertiende plek wist hij iedereen van de tafel te vegen. Sergio Perez maakte er een mooie 1-2 van, vóór de met zijn auto worstelende Carlos Sainz. Na zijn extra stop en penalty moest Charles Leclerc het doen met een zesde plek.

Arrivederci, titel

Met zijn dominante optreden heeft Max Verstappen zijn greep op de titel opnieuw versterkt. Door de dramatische race van Charles Leclerc staan de beide Red Bull mannen nu eerste en tweede in het kampioenschap. Het gat tussen Verstappen en Leclerc is nu maar liefst 98 punten. Ferrari en Leclerc hebben een paar wonderen nodig om het titelgevecht in leven te houden. Volgende week heeft de Scuderia een nieuwe kans op het veel krappere circuit van Zandvoort.