Max Verstappen loopt weg met de overwinning in Hongarije!

Terwijl Ferrari het vooral erg druk had met zichzelf in beide voeten schieten maakte Max Verstappen gestaag plekken goed op weg naar de overwinning. Ondanks een sierlijke spin was de Nederlander in Hongarije niet te stoppen!

Max Verstappen loopt weg met de overwinning in Hongarije!

Start

George Russell was goed weg, maar moest al meteen in de verdediging ten opzichte van Carlos Sainz. Ondanks ijskoude banden bleef de Brit aan de leiding. Verder naar achteren maakte Lewis Hamilton veel plekken goed, terwijl Max Verstappen het juist rustig aan deed. In bocht 2 vonden Alex Albon en Sebastian Vettel elkaar echter, waardoor de racelijn bezaaid werd met stukken carbon. Een VSC neutraliseerde de race meteen.

VSC trucje #2

Bij de VSC herstart was Russell weer bijzonder goed wakker. Op het moment dat de groene lichten aangingen was George opeens 2.7 seconden verwijderd van Carlos Sainz. Er volgde echter geen onderzoek, dus de Brit had het gewoon goed voor elkaar. Verder achterin begonnen Verstappen en Perez aan hun inhaalrace.

Terwijl Verstappen en Perez zich naar voren werkten wist George Russell de leiding te behouden, zelfs na een langzame pitstop. Het grote slachtoffer van de eerste stops was Carlos Sainz, die afzakte naar P3. Max Verstappen wist echter op te klimmen naar een sterke vierde plek.

Leclerc had duidelijke de betere pace van de twee Ferraris, en pakte al snel veel tijd op George Russell. De Brit gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Pas na drie pogingen kwam de Monegask er met een prachtige move buitenom in bocht 1 voorbij aan de Mercedes.

Harde fout

Bij de tweede stops wist Ferrari de complete race echter in het putje te gooien. Door Leclerc bijzonder vroeg naar binnen te halen voor een set hards zette de Scuderia zichzelf volledig buiten spel. De koele omstandigheden maakten de witgerande band compleet waardeloos, iets dat eerder bewezen werd door Alpine. Bij Ferrari hadden ze daar echter niet op gelet.

Charles werd op zijn ijskoude harde rubber al snel gepakt door Max Verstappen, maar de Nederlander maakte diezelfde ronde nog een kostbare fout bij het uitkomen van de een na laatste bocht. Met een fraaie 360 wist Max de schade echter te beperken. Leclerc ging er weer langs, maar Sergio Perez en George Russell konden niet echt aanhaken. Een paar ronden later pakte Verstappen de Ferrari alsnog weer terug.

Met Hamilton en Sainz op de eerste twee plekken was de overwinning vrijwel verzekerd voor Verstappen. Het duo moest namelijk nog stoppen. Als klap op de vuurpijl was de stop van Sainz wederom dramatisch langzaam, waardoor George Russell naar P2 op kon klimmen.

Een razendsnelle Hamilton knalde in de slotfase echter nog langs Carlos en George, waardoor er een onverwacht podium gecreëerd werd. Vanaf een teleurstellende P10 kon Verstappen relatief onbedreigd naar zijn zevende overwinning van het seizoen, nog even geholpen door een late VSC veroorzaakt door Valtteri Bottas.

Resultaten

Door de schamele zesde plek voor Charles Leclerc lijkt de kans op het kampioenschap definitief verkeken. Het gat met Max Verstappen is nu maar liefst 80 punten, méér dan drie raceoverwinningen. Met nog negen races te gaan ziet het er dus zeer slecht uit voor de kopman van de Scuderia. Sergio Perez is immers tot op vijf punten achterstand genaderd.

In het constructeurskampioenschap is de situatie nog dramatischer: Ferrari moet zelfs gaan uitkijken voor Mercedes. De regerende constructeurskampioenen liggen nu slechts 30 punten achter. Met 431 punten ten opzichte van 334 staat Red Bull juist bijna 100 punten voor. Ferrari en Leclerc zullen dus een wonder nodig hebben om het tij te keren. Red Bull en Max Verstappen gaan in ieder geval met een opgeheven hoofd de zomerstop in. Pas eind augustus wordt het F1-circus hervat met een triple header op Spa Francorchamps, Zandvoort en Monza.