Montoya vernietigend: 'Ferrari blijft zichzelf maar verslaan' 

De Scuderia heeft de snelste auto van het veld, maar blijft maar achter het net vissen in het kampioenschap. Zevenvoudig Grand Prix winnaar Juan Pablo Montoya spreekt er op zijn eigen manier schande van.

Montoya vernietigend: 'Ferrari blijft zichzelf maar verslaan' 

In de winter van 2021 heeft Ferrari een enorme sprong voorwaarts gemaakt. De Scuderia ging in één klap van de kop van het middenveld naar de absolute top. De bijzonder vormgegeven F1-75 is over een ronde zelfs de snelste auto van het veld. Door strategische blunders en rijdersfouten hebben de Italianen die goede vorm echter niet maximaal kunnen benutten. Het gestuntel is ex-F1 coureur Juan Pablo Montoya uiteraard ook niet ontgaan. Tegenover VegasInsider zette de oude aartsrivaal van Ferrari zijn visie op de situatie uiteen:

"Ferrari kwam met de snelste auto naar buiten, en die hebben ze niet al te goed gebruikt. Zoals met alles kijk je naar de laatste race, in Budapest, [Red Bull] startte als tiende. Niemand dacht dat zij de race zouden winnen."

"Ferrari was aan verdedigen tegenover Mercedes, en toen ze zich realiseerden wat er gebeurd was, zeiden ze van 'oh mijn god, we zijn verslagen, alweer, door Red Bull, hoe kan dat gebeuren?' En ze plaatsen zichzelf gewoon in slechte situaties keer op keer."

Mijlenver voor

Montoya wijst met name de bizarre strategieën van Ferrari aan als de grote boosdoener. Met de snelheid die het team gedemonstreerd heeft zouden ze volgens de Colombiaan mijlenver voor moeten staan in het kampioenschap. De Scuderia blijft echter fout op fout maken. JPM vermoedt dat ze in Maranello gewoon te bang zijn om gedurfde beslissingen te maken:

"Ferrari zou mijlenver voor moeten staan in de punten. En ik denk dat ze nog steeds de snelheid hebben om de races te winnen, maar weet je, ze blijven zichzelf maar verslaan. Dat is het moeilijke, als ze dat begrijpen en erachter komen wat ze moeten doen en hoe ze er naar moeten kijken, en de strategie beter krijgen, dan kunnen ze een hoop races winnen."

"Je kon het keer op keer zien, kijk maar naar Monaco, kijk naar de laatste race in Hongarije, en er zijn zoveel meer races waarbij je zegt: 'oh mijn god, ze gooiden deze in het putje, oh, ze gooiden de volgende in het putje, oh god ze gooiden de volgende in het putje.'"

"Het is alsof ze zó bang zijn om beslissingen te maken. Naar mij mening is het dat wat ze zoveel schade toebrengt. Het is niet alsof ze het niet geweldig doen, want ze hebben de beste auto gebouwd dit jaar. Maar ze zitten die positie waarbij je weet dat je zó goed bent dat je denkt 'laten we dit niet verzieken'. Wanneer je [dat] denkt, dan denkt iemand anders: 'we hebben je'.

De klok tikt...

Montoya is niet alleen maar negatief over Ferrari: het team heeft immers een grote stap vooruit gezet. Maar nu Red Bull in topvorm is en Mercedes zich begint te herpakken raakt de tijd langzamerhand op om de fouten weg te poetsen. Er is immers geen garantie dat de rode bolide ook in de slotfase van het seizoen de snelste zal zijn:

"Ze hadden veel meer succes moeten hebben. Maar hoe kun je zeggen dat het teleurstellend geweest is als ze de snelste auto gebouwd hebben en ze vanuit het middenveld kwamen en races wonnen? Ze hebben een enorme stap voorwaarts gemaakt met hun auto."

"Ze hebben een hoop fouten gemaakt, en iedereen vraagt zich af of ze het weer bij elkaar gaan rapen, en wanneer ze dat doen, zal de auto dan nog steeds snel genoeg zijn?"

Formule 1
  • Scuderia Ferrari