Steiner eerlijk over 'Witte Ferrari' van Haas: 'Waarom zouden we iets anders kopiëren?'

De Haas-chef heeft ludiek gereageerd op de reacties op de geupdate Haas VF-22. De gelijkenis van de B-versie met de Ferrari F1-75 is volgens Steiner uiteraard geen toeval.

Steiner eerlijk over 'Witte Ferrari' van Haas: 'Waarom zouden we iets anders kopiëren?'

Na twaalf Grand Prix heeft Haas eindelijke een grondig geupdate versie van de VF-22 gepresenteerd. Met een nieuwe vloer, diffuser en verpakkingen voor de achterwielophanging en remmen belooft de B-versie minimaal twee tienden per ronde sneller te zijn.

Het meest in het oog springende element van de aangepaste wagen is echter de sidepods. Net zoals Aston Martin en Williams heeft Haas met een niet al te schuin oog gekeken naar één van de top teams. In dit geval is dat niet geheel toevallig Ferrari.

'We zijn niet dom'

Haas heeft de unieke concave vorm van de Ferrari-sidepods nagebootst, maar heeft niet precies dezelfde louvers gebruikt voor de koeling. De karakteristieke vorm leverde de VF-22B echter al meteen de bijnaam 'Witte Ferrari' op. Haas teambaas Guenther Steiner vindt dat echter geen enkel probleem. Het is volgens hem volkomen logisch dat het team Ferrari als voorbeeld neemt. De Scuderia is immers één van de grootste technische partners van zijn team:

"Ik verwacht snel te zijn. Als iemand zegt dat we kopiëren, waarom zouden we dan de Williams kopiëren? Ik bedoel, geen disrespect naar Williams, maar het is een compleet ander concept en ze zitten achter ons. Dus als je iets kopieert, dan kopieer je het beste wat er is. En op het moment is dat Ferrari en Red Bull. We hebben dezelfde motor als Ferrari, dezelfde versnellingsbak, dezelfde ophanging, waarom zouden we iets anders kopiëren. En zij winnen races? Dus 1 plus 1 is 2, en we zijn niet dom."

Zelf starten, later kijken

Aangezien een groot gedeelte van de technische afdeling van Haas ook nog eens bestaat uit ex-Ferrari personeel, nota bene werkend uit een kantoor in Maranello, is het bijna vreemd dat Haas niet eerder met een Ferrari-kopie op de proppen kwam. Volgens Steiner moest het team echter gewoon een eigen auto ontwikkelen en afwachten wat de betere optie zou zijn:

"Er zijn drie concepten: het Ferrari-concept, het Red Bull-concept, en het Mercedes-concept. We hebben een nauwe band met Ferrari, dus natuurlijk gaan we zien wat Ferrari gedaan heeft en dat kopiëren."

"Maar dat vraagt tijd want we moesten de auto lanceren en racen, en toen moesten we de windtunnel in om te testen, kijken naar [de Ferrari]. Ik denk dat we op dit moment op de juiste plek zitten. We hadden niet verwacht zo sterk te zijn in het begin. Dus we zeiden laten we proberen zoveel mogelijk te winnen en kijken wat er is en welke richting we op kunnen gaan."

KMag

Vanwege een beperkte onderdelenvoorraad zal alleen Kevin Magnussen de beschikking krijgen over de nieuwe VF-22B. Als kopman van het team en de man met de meeste ervaring zal KMag ongetwijfeld kunnen bewijzen dat de nieuwe machine inderdaad een stap vooruit is. Teamgenoot Mick Schumacher zal nog even braaf moeten wachten.

Formule 1
  • Haas F1 Team