Transportvliegtuig Haas F1 gestrand in Istanbul

Vanwege technische problemen is het transportvliegtuig voor Haas gestrand. De auto's en apparatuur liggen nog altijd op het vliegveld van Doncaster. Gaat het team de eerste testdag halen?

Transportvliegtuig Haas F1 gestrand in Istanbul

De problemen blijven zich maar opstapelen voor Haas. De soap rond de sponsoring van het Russische Uralkali en het ontslag van Nikita Mazepin zijn nog maar net achter de rug en de volgende tegenslag dient zich alweer aan.

Het vliegtuig dat de auto's, onderdelen en apparatuur van het team op zou halen en naar Bahrein zou vervoeren is namelijk gestrand in het Turkse Istanbul. Vanwege een technisch probleem kan het toestel simpelweg niet verder.

Alternatieve vlucht

Hierdoor ligt de inboedel van Haas nog altijd netjes ingepakt op het vliegveld van Doncaster, Engeland. Het vliegtuig is één van de vijf die door logistiek partner DHL gebruikt worden om de Formule 1 de wereld over te vliegen.

De andere vier zijn echter niet meteen beschikbaar, waardoor Haas naar alternatieven moet zoeken. Volgens Auto Motor und Sport probeert het team een vlucht vanuit East Midlands Airport te charteren die de vracht via Leipzig naar Bahrein kan brengen.

Niet op tijd

Door de vertraging loopt Haas het risico niet mee te kunnen doen aan de eerste testdag. Teamchef Guenther Steiner vreest dat de auto's niet op tijd klaar zullen zijn:

"We moeten wellicht de eerste testdag afschrijven. Alle andere teams hebben een voorsprong van twee dagen wat betreft de voorbereiding."

Steiner is niet de enige die peentjes zweet. Ook de FIA en de Formule 1 hebben er geen baat bij als het team de eerste dag mist. De F1 is namelijk van plan alle tien auto's te presenteren bij een grootse openingsceremonie. Het zou een beetje lullig overkomen als er een lege plek is.

Extra dag

Gezien de rommelige test in Barcelona is het bovendien cruciaal voor Haas om zoveel mogelijk tijd op het circuit door te brengen, zeker nu Nikita Mazepin voorlopig vervangen is door testrijder Pietro Fittipaldi. De Amerikaanse Braziliaan heeft er uiteraard baat bij om kilometers te klokken met de nieuwe VF-22.

Omdat de reden voor het missen van de testdag aan overmacht te wijten is zou het team eventueel een extra dag kunnen krijgen op de zondag. Testen met slechts één auto op de baan is echter niets meer dan een troostprijs. Het is namelijk cruciaal om tijden te vergelijken met de concurrentie en te zien hoe de auto zich gedraagt in het verkeer.

Het is voor Haas te hopen dat het allemaal niet zover gaat komen.

Formule 1
  • Haas F1 Team