Gene Haas: 'We kijken naar meerdere kandidaten voor tweede stoeltje' 

Het opperhoofd van het geplaagde team zaait twijfel over de vervanging van Nikita Mazepin. Volgens Mr. Haas is het aantreden van de door Guenther Steiner naar voren geschoven testrijder Pietro Fittipaldi geen garantie.

Gene Haas: 'We kijken naar meerdere kandidaten voor tweede stoeltje' 

Na veel gesteggel over sponsors en sancties kreeg Nikita Mazepin afgelopen zondag uiteindelijk toch de zak bij het team van Haas.

Zonder de kunstmestroebels van papa Dmitry en het verbod op deelname aan de Grand Prix van Groot Brittanië was de positie van de jonge Rus onhoudbaar geworden.

Fittipaldi

Nog vóór het verbannen van de spinkoning riep teambaas Guenther Steiner luidkeels in de media dat testrijder Pietro Fittipaldi vooraan zou staan in de rij van Mazepin-vervangers.

Na het gruwelijke ongeluk van Romain Grosjean in Bahrein viel de Amerikaanse Braziliaan in Sakhir en Abu Dhabi, waarbij hij het nauwelijks slechter deed dan de Franse Zwitser. Pietro is dus goed bekend met het team en de auto. Een no-brainer dus.

Geen zekerheid

Tegenover de Associated Press spreekt teameigenaar Gene Haas zijn werknemer echter faliekant tegen. Fittipaldi zal volgens Mr. Haas uiteraard plaatsnemen in de VF-22 tijdens de tweede wintertest in Bahrein, maar of hij meer wordt dan de testrijder is nog altijd niet duidelijk. Haas is namelijk op zoek naar een coureur met meer ervaring:

"We zitten midden in het proces van het bekijken van meerdere kandidaten, we zullen zien wie er beschikbaar is en waar we mee moeten omgaan, maar we zullen iemand hebben tegen woensdag. Ik denk dat we uiteraard iemand met een beetje meer echte ervaring zouden willen aannemen. We moeten gewoon kijken wie er beschikbaar is."

"Pietro zal zeker [bij de test] zijn, daar is hij voor, hij is de testrijder"

Ervaren kracht

Haas lijkt daarmee Fittipaldi alweer af te serveren. Sneu voor Pietro, maar niet meer dan logisch. Een ervaren coureur kan Haas immers helpen om uit het diepe dal van 2019-2021 te klauteren.

Daarnaast kan Mick Schumacher in zijn tweede jaar nog steeds een goede mentor gebruiken. Helaas zijn de opties voor ervaren F1-coureurs met de wil en mogelijkheid om weer in te stappen nogal beperkt.

De kandidaten

Denk je aan een ervaren invaller, dan denk je natuurlijk aan Nico Hülkenberg. De sympathieke Duitser staat echter onder contract bij Aston Martin als derde rijder. Nadat hij in 2021 naast een stoeltje greep gaf hij bovendien aan dat hij klaar was met de Formule 1.

Hetzelfde geldt voor ex-Haas racers Romain Grosjean en Kevin Magnussen. Het duo racet tegenwoordig vrolijk door in Amerika. Alfa Romeo's derde rijder Robert Kubica is uiteraard ook geen optie.

Als laatste hebben we Brendon Hartley, Stoffel Vandoorne, Marcus Ericsson en Pascal Wehrlein als ervaren mannen met actieve superlicenties. Stuk voor stuk staan ze echter al onder contract of hebben ze schoon genoeg van de F1.

Giovinazzii

Het proces van uitvoerig rondkijken waar Gene Haas het over had hoeft dus helemaal niet zo lang te duren. De enige realistische vervanger is namelijk Antonio Giovinazzi. De Italiaan werd eind vorig jaar gewipt bij Alfa Romeo ten faveure van Guanyu Zhou en rijdt tegenwoordig in de Formule E voor Dragon Penske Autosport.

Gio heeft echter een clausule in zijn contract die hem toestaat de overeenkomst op te zeggen wanneer er een stoeltje in de F1 vrijkomt. Op deze manier kon hij tevens een rol als Ferrari-reserve delen met Mick Schumacher.

Aangezien Haas nauwe banden heeft met de Scuderia zou een deal eenvoudig te sluiten zijn. Een beetje korting op de motoren in ruil voor een stoeltje voor Antonio zou beide partijen goed uitkomen.

Formule 1
  • Haas F1 Team