Guanyu Zhou pakt tweede stoeltje Alfa Romeo

Volgend jaar zullen we de eerste Chinese coureur in de geschiedenis van de F1 gaan zien. F2-coureur Guanyu Zhou vervangt Antonio Giovinazzi bij Alfa Romeo.

Guanyu Zhou pakt tweede stoeltje Alfa Romeo

Het was eigenlijk het slechtst bewaarde geheim sinds tijden: het aantreden van Guanyu Zhou bij het F1-team van Alfa Romeo. Met dank aan een overenthousiaste Chinese Alfa Romeo-dealer wisten we al een paar dagen dat 'Italian Jesus' Antonio Giovinazzi naar ander werk zou moeten zoeken. De Italiaan maakt plaats voor de huidige nummer twee in het Formule 2-kampioenschap.

Carriere

De 22-jarige Chinees is al sinds 2010 actief in de racerij en won in 2013 twee kampioenschappen in de karting. In 2015 stapte hij over op de autoracerij met een seizoen in het Italiaanse Formule 4 kampioenschap. Hij rondde het jaar af met een indrukwekkend tweede plek overall en drie overwinningen. In de Toyota Racing Series en F3 European Series was hij echter niet consistent genoeg om echt potten te breken.

Desondanks maakte hij in 2019 zijn debuut in de Formule 2. Na een zevende plek overall behaalde Zhou laat in het seizoen van 2020 zijn eerste overwinning tijdens de sprintrace op Sochi. Dit seizoen heeft Guanyu zijn ritme echter gevonden: met drie overwinningen en vier podiums staat de Chinees tweede in het kampioenschap achter kersverse Alpine reserverijder Oscar Piastri. Met 36 punten voorsprong en twee evenementen te gaan is de Australiër echter moeilijk bij te halen.

Renminbi

Zhou is dus niet zomaar een paydriver, maar ook geen wereldtalent. Net als Antonio Giovinazzi dus. Het verschil zit hem echter toch in de pegels. Zhou neemt helaas voor Gio een stuk meer Chinese renminbi's mee dan dat Antonio euro's op zak heeft. Met het inhuren van de Chinees is de grid voor 2022 eindelijk compleet. Wat er met Giovinazzi moet gebeuren is nog niet duidelijk, al is de Italiaan al gelinkt aan een stoeltje in de Formule E.

Formule 1
  • Alfa Romeo Racing ORLEN, FIA Formula 2