Haas zegt 'do svidaniya' tegen Nikita Mazepin

Het Russische probleemkind is op straat gezet.

Haas zegt 'do svidaniya' tegen Nikita Mazepin

Nikita Mazepin neemt komend seizoen geen plaats in de wagens van Haas. Het Amerikaanse team heeft de 23-jarige nieuwkomer aan de kant gezet, omdat ze niet met een Russische coureur willen rijden.

Mazepin bevond zich al enige tijd op glad ijs vanwege de situatie in Oekraïne. Haas brak eerder al het contract met sponsor Uralkali, waarvan papa Mazepin de hoofdaandeelhouder is. Na de aanval in Oekraïne werd ook de Russische tricolore van de auto gestript, waardoor Mazepin en collega-coureur Mick Schumacher bij de testdagen in Barcelona in een kale Haas reden.

De kale Haas van Nikita.

Silverstone

De druk om Mazepin aan de kant te zetten werd daarna alleen maar groter, toen Oekraïne de FIA vriendelijk verzocht hem uit de sport te knikkeren. Dat verzoek werd eerst genegeerd - Mazepin moest wel onder een neutrale vlag gaan rijden - totdat de Britse motorsportbond Motorsport UK bekendmaakte dat ze niks meer met Rusland te maken willen hebben.

Russische en Wit-Russische teams, officials, coureurs en symbolen zijn niet toegestaan zijn bij Britse motorsport evenementen, waaronder dus de race op Silverstone. Mazepin zou daar dus sowieso niet meer aan de start kunnen verschijnen.

To you sir, I say goodbye

De situatie van Mazepin was in feite onhoudbaar geworden. Na ‘achterbank-gate’ en een seizoen gevuld met veel spins en weinig punten, was de Russische invasie de druppel die de emmer deed overlopen. Haas is hun probleemkind dan waarschijnlijk ook liever kwijt dan rijk, en de kans is groot dat de coureur bij Haas geen comeback zal maken in de komende seizoenen. Geen do svidanya voor Mazepin dus, maar gewoon goodbye.

Vervanger gezocht.

Vervangers

Het wegvallen van het sponsorgeld en de moeilijkheden rondom Rusland zetten de deur open voor de vervangers van Mazepin.

Volgens teambaas Guenther Steiner staat reserve Pietro Fittipaldi - kleinzoon van tweevoudig wereldkampioen Emerson - boven aan de lijst in het geval dat Nikita op een zijspoor wordt gezet.

Autosport
  • Haas F1 Team