Haas laat echte auto uit in Barcelona

Het Amerikaanse team demonstreerde tijdens een shakedown test het verschil tussen de showcar en de echte wagen. De VF-22 lijkt - toevallig - veel elementen te lenen van de radicale Ferrari F1-75.

Haas laat echte auto uit op Barcelona

Het onthullingsseizoen van 2022 is dankzij het nieuwe reglement de meest interessante sinds 2017. Helaas is niet elk team bereid geweest om daadwerkelijk een nieuwe auto te presenteren. Zo wachten we nog altijd op de eerste heldere beelden van de Red Bull RB18.

Andere teams, zoals Williams en Mercedes, deden vreemde dubbele onthullingen: eerst een showcar met de nieuwe livery, en later beelden vanaf het circuit met de echte auto. Na vandaag valt ook Haas in die laatste categorie. Het Amerikaanse team was er als eerste bij om de nieuwe auto te tonen, maar gaf bij die presentatie weinig weg.

Haas onthulde een zeer ruwe eerste versie van de VF-22.

Echte auto

Tijdens een shakedown test op het circuit van Barcelona kwam de echte VF-22 even buitenspelen. De door Haas gedeelde foto's laten een compleet andere auto dan het model dat eerder onthuld werd. Zo heeft de echte wagen een Alfa Romeo-achtige hoge neus met een relatief vlakke voorvleugel, is de luchtinlaat compleet anders en zijn de sidepods dit keer voorzien van louvres.

Ferrari-invloed

Vanwege de budget cap heeft Haas het afgelopen jaar veel medewerkers van het veel grotere Ferrari over kunnen nemen. De Scuderia moest immers flink inkrimpen om zich aan de nieuwe limiet te houden. Die overdracht lijkt zich te vertalen naar enkele geleende elementen op de Haas. Zo is de relatief kleine, driehoekige luchtinlaat met verticale winglets een duidelijke afleiding van die van de F1-75.

Eigen gezicht

Toch heeft de Haas ook zo z'n eigen eigenaardigheden. Zo volgen de zwarte louvres een heel ander pad dan die van de Ferrari, Alfa Romeo en Aston Martin. Ook valt de 'zwevende' sharkfin op. De fin staat op twee korte pootjes om ruimte te bieden aan een extra uitstroomopening. Kennelijk loopt de Ferrari power unit in de staart van de Haas goed warm.

Ondanks de voorspellingen over Indycar-achtige wagens met een identiek uiterlijk bewijst de Haas wederom dat er een hoop verscheidenheid te zien is op de grid. Vanavond om 18:30 kunnen we zien of Alpine die trend voort kan zetten met de nieuwe A522. Op de presentatie van de Alfa Romeo C42 moeten we echter nog even wachten. m de een of andere reden stuurt het Zwitserse team pas op 27 februari officieel beeldmateriaal de ether in.

Formule 1
  • Haas F1 Team