Binotto heeft geen vertrouwen in naleving budget cap: 'Het is een groot vraagteken' 

Het Ferrari-opperhoofd is er niet zo zeker van dat de FIA z'n eigen regels na zal kunnen leven. De Italiaan roept de organisatie op de de relatief kleinen budget cap-afdeling uit te breiden.

Binotto heeft geen vertrouwen in naleving budget cap: 'Het is een groot vraagteken' 

Sinds 2021 werkt de koningsklasse van de autosport met een beperkt budget. De 'cost cap' van 145 miljoen dollar had de intentie om de eindeloze stroom updates van de meer vermogende teams af te remmen, zodat de kleinere teams langzamerhand het gat zouden kunnen dichten.

Dit seizoen werd de limiet naar beneden bijgesteld naar 140 miljoen dollar, met een toeslag van 1.2 miljoen voor het grote aantal races. Daarnaast werd een verhoging van 3.1% doorgevoerd om de alsmaar stijgende inflatie het hoofd te bieden.

Onbekend terrein

In die korte beschrijving zitten al de nodige buigingen van en uitzonderingen op wat een bijzonder strenge regel zou moeten zijn. Ferrari teambaas Mattia Binotto heeft er dan ook weinig vertrouwen in dat de FIA in zijn huidige vorm ervoor zal kunnen zorgen dat iedereen zich aan het reglement houdt. Tegenover Autosport verklaarde dat de nieuwe regels voor zowel de FIA als de teams nog altijd onbekend terrein zijn:

"Het moet gecontroleerd en nageleefd worden. Ik vertrouw de FIA volledig, maar de financiële reglementen zijn compleet nieuwe reglementen. En als je kijkt naar de technische of sportieve reglementen, die bestaan al jaren."

"Ja je stelt [de auto] opnieuw af, verandert het chassis een beetje, maar [de budget cap] is nog steeds onbekend terrein, voor zowel de FIA en de teams. En het zal tijd vergen voor de FIA, de teams, om het te kennen, interpreteren en verduidelijken, en te controleren en na te leven."

Meer controleurs

Volgens Binotto is het grote probleem met de huidige situatie het bijzonder beperkte financiële team van de FIA. De tien teams worden namelijk gecontroleerd door slechts een handjevol officials. Mattia verwacht echter dat die groep in de toekomst uitgebreid zal worden om illegale uitgaven te voorkomen:

"Het is een kwestie van tijd. Maar in de tussentijd is er een groot vraagteken, dus we weten dat we daar doorheen moeten werken. Als ik kijk naar hoe groot het team van de FIA is, de financiële controleurs...[dat zijn] drie, vier, vijf mensen, vergeleken met de tientallen die ze hebben op de technische afdeling. Ik verwacht dat er over een paar jaar wellicht tientallen mensen zullen monitoren wat er gebeurt wat betreft het budget."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari