Het is misschien wel het woord van 2022: porpoising. Het aerodynamische fenomeen waardoor ground effect auto's wild beginnen te stuiteren houdt de gemoederen nog altijd bezig in de Formule 1. Op aanraden van onder andere Mercedes vaardigde de FIA in Canada een Technical Directive uit die erop gericht was het gestuiter aan banden te leggen.
Om de veiligheid en gezondheid van de coureurs te garanderen zou er een limiet worden gesteld aan de hoeveelheid porpoising en zou er meer gecontroleerd worden op slijtage aan de bodemplank en skidplates. Later kwam daar nog eens de flexibiliteit van de vloer bij. Ferrari en Red Bull werden er namelijk van beschuldigd de vloer op bepaalde plekken die niet in de reglementen beschreven worden abnormaal naar beneden door te laten buigen.
Na de zomerstop
Het volledige pakket aan maatregelen zou bij de Grand Prix van Frankrijk ingevoerd gaan worden, maar na een vergadering met de teams heeft de FIA die deadline opgeschoven. De Technical Directive zal pas na de zomerstop in België van kracht worden. Zo hebben de teams alle tijd om de vloeren en planken aan te passen op de door de FIA voorgeschreven meetapparatuur. Ook kunnen eventuele flexi-floors vervangen worden door sterkere, 'legale' exemplaren.
Pot verwijt ketel
De uitstel van executie zal volgens de geruchtenmolen vooral Ferrari en Red Bull dus goed uitkomen. Mercedes heeft immers extreem verbaasd gereageerd op het vermoede bestaan van flexibele vloeren. Het FIA-ingrijpen zou volgens Mercedes engineer de twee topteams best wel eens kunnen afremmen.
Volgens Red Bull's Max Verstappen is die veronderstelling echter onzin. Het is juist Mercedes dat de meest buigzame vloer van het veld heeft: "Nou, wat ik niet echt begrijp, is dat [Mercedes]klaagt over flexibele vloeren terwijl die van hen het meest flexibel is."
Het laatste woord is er dus duidelijk nog niet over gezegd. Helaas zullen we pas eind augustus zien we er gelijk heeft.
- Red Bull Content Pool