Vettel heeft geen trek in Formule E: 'Ik snap de bedoeling niet'

Sebastian mag dan in een groene fase zitten, maar dat betekent niet dat hij zomaar alles achterna loopt. De Aston Martin coureur zet al grote vraagtekens bij het doel en bestaansrecht van de eco-vriendelijke tegenhanger van de Formule 1. Een stoeltje in de Formule E laat de Duitser aan zich voorbij gaan.

Vettel heeft geen trek in Formule E: 'Ik snap de bedoeling niet'

Na 15 jaar fulltime in de Formule 1 houdt Sebastian Vettel het aan het einde van dit seizoen voor gezien. De viervoudig wereldkampioen kan zijn F1-carriere niet meer rijmen met zijn gezin en zijn nieuwe groene ambities.

De laatste jaren is Seb zich steeds meer gaan richten op het verkleinen van zijn CO2-voetafdruk, bijvoorbeeld door vaker de fiets, trein en auto te pakken in plaats van te vliegen, en afval te ruimen na de Grand Prix. Op Silverstone demonstreerde hij zelfs zijn op milieuvriendelijke e-fuels lopende Williams FW14B.

Formule E is niet groen

Voor een gepensioneerde F1-coureur met groene ambities is de Formule E de perfecte optie. Althans, zo lijkt het. De volledig elektrische formulewagens stoten immers helemaal niets uit, en kunnen daardoor midden in bekende stadscentra racen. Vettel is het echter niet met die lezing eens. Net als bij de lancering van de serie in 2014 staat de Duitser nog altijd bijzonder negatief over tegen de FE. Het groene imago van de serie is volgens Seb op niets gebaseerd, zo verklaarde hij tegenover Zeit:

"Ik wil geen mascotte zijn [van de FE] en ik wil mijn gezicht niet naar voren brengen voor iets dat me niet volledig overtuigt. Ik begrijp de bedoeling achter de Formule E niet. De accu technologie die daar ontwikkeld wordt heeft niets te maken met de technologie die een normale auto zou gebruiken. Het is niet goed voor het milieu als de accu's opgeladen worden met fossiele brandstoffen in plaats van duurzame energie."

Wat dan wel?

Het is niet de eerste keer dat Vettel de vermeende groenheid van een formuleklasse onderuit haalt. Eerder was hij al opvallend kritisch op de huidige turbo hybride Formule 1 power units. Wat Seb dan wel zou zien als een echt milieuvriendelijke raceklasse is echter een raadsel.

Na zijn ecoritje in zijn eigen Williams liet hij echter doorschemeren dat hij het allerliefst een veld vol V10's op duurzaam gewonnen biobrandstof zou zien. In dat geval dromen we fanatiek met hem mee.

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team, Mercedes-Benz