Formule E safety car heeft veel meer power dan de racers

De nieuwe FE safety car werpt een beschamende schaduw over het kampioenschap. De Porsche Taycan Turbo S is namelijk veel krachtiger dan de 'spannende' single seaters.

Formule E safety car heeft veel meer power dan de racers

We horen het in de Formule 1 bijna elke keer als de Aston Martin Vantage of AMG GT R op de baan is: de safety car rijdt te langzaam. Het is elke keer weer een flinke ontnuchtering om te bedenken dat de snelste straatauto's met een ervaren coureur achter het stuur volledig in het niet vallen vergeleken met de top van de autosport. Het verschil zo groot dat die arme Bernd Mayländer altijd gezeik over zich heen krijgt, hoe hard hij ook pusht.

Helemaal anders

Bij de het meer milieubewuste neefje van de Formule 1 liggen de verhoudingen echter compleet anders. De snelheid van een Formule E wagen komt immers in de verste verte niet in de buurt van die van een F1-machine.

Geholpen door over het algemeen bijzonder krappe en langzame letterlijke parkeerplaatscircuits kon de elektrische raceserie zich dan ook redden met relatief bescheiden safety cars. De FE-bolides reden jarenlang achter een BMW i8 en een MINI Electric John Cooper Works aan. Met de komst van de snellere 'Gen 3'-machines moest het roer echter om.

Veel meer power

Het lijkt er echter op dat de organisatie iets te ver doorgeschoten is in hun doel om de snelheid van de safety car aan de nieuwe wagens aan te passen. Nu BMW het kampioenschap de rug toe heeft gekeerd is keuze is namelijk gevallen op de Porsche Taycan Turbo S. Met maar liefst 761 pk onder de kap is de wagen meer dan twee keer zo krachtig als de Gen 2 FE-wagen van vorig jaar. Zelfs de Gen 3 komt flink tekort: de nieuwe machines komen niet verder dan 470 pk.

Spannende race

Uiteraard is vermogen lang niet alles in de racerij. De Taycan weegt bijvoorbeeld 2270 kilo, maar liefst 1490 kilo méér dan de Formule E wagens. Die moeten het echter wel doen zonder het voordeel van vierwielaandrijving. De Porsche is met een tijd van 2.8 seconden zelfs exact zo snel op de sprint naar de honderd als de Gen 2 Formule E wagen.

De nieuwe auto zal er wel een paar tienden vanaf snoepen, maar op krappe circuits van de Formule E zou een serieuze race tussen de safety car en de racers nog best interessant kunnen zijn. Het zou een perfecte publiciteitsstunt zijn voor de opening van het seizoen.

Het Formule E-seizoen opent op 28 januari op de straten van Diriyah in Saoedi Arabië. De onder voorbehoud opgestelde kalender wordt opgevuld met races in Mexico City, Rome, Monaco, Berlijn, Jakarta, Vancouver, New York, London en Seoul.

Elektrisch
  • Porsche, Formula 1