Sebastian Vettel wil graag weer met V10's racen

Na zijn milieuvriendelijke ritje met zijn eigen Williams FW14B heeft Seb de nodige vraagtekens geplaatst bij de turbo hybride doctrine van de Formule 1. De viervoudig wereldkampioen dringt de FIA erop aan in 2026 niet dezelfde fouten te maken als in 2014. Met behulp van eco-brandstoffen ziet Vettel bovendien de V10 graag terugkeren.

Sebastian Vettel wil graag weer met V10's racen

Nog vóór de memorabele race op Silverstone zette Sebastian Vettel zichzelf al in het zonnetje. Op zijn 35ste verjaardag jaagde de sympathieke Duitser zijn eigen Williams FW14B over het circuit, bijna exact dertig jaar na de populaire overwinning van Nigel Mansell. Onder toeziend oog van Nigel himself liet Seb het publiek meegenieten van de fantastische klanken van de 3,5 liter Renault V10.

Doodlopende straat

Vettel's ritje was echter niet puur voor zijn eigen plezier. Door de Williams op een milieuvriendelijke, CO2-neutrale brandstof te laten rijden probeerde hij een punt te maken naar de FIA en de Formule 1. De extreem ingewikkelde, kostbare en weinig spannende v6 turbo hybride power units zijn eigenlijk helemaal niet nodig om de F1 groen te maken. Seb ziet de huidige PU's bovendien als een doodlopende straat:

"Kijk, onze motoren zijn ongelooflijk. Ze zijn krachtig, ze zijn ongelooflijk efficient. Maar zul je die motor ooit rijden in een auto die je op een dag zal kopen of in het verleden hebt gekocht? Nee. Ik betaalde voor de brandstof die ik gebruikte €5.95 per liter. Dat is significant duurder dan normale brandstof, maar je moet niet vergeten dat de infrastructuur heel anders is. De brandstof die we gebruiken in de Formule 1 is vier tot vijf keer duurder dan wat ik vorige week gebruikte. Dus geld is niet het probleem hier."

Bring back V10's

Vettel hoopt met zijn stunt duidelijk gemaakt de hebben dat de FIA een definitieve richting moet kiezen voor de toekomst. Het liefst ziet hij de V10 op een milieuvriendelijke manier terugkomen. In 2005 mocht hij als 18-jarige BMW junior zelfs nog even proeven van de laatste tiencilinder monsters bij een test voor BMW Williams op Jerez. Tegen de tijd dat hij zijn debuut maakte in de sport met BMW Sauber had de V8 echter al zijn intrede gedaan.

De nostalgie is dus sterk aanwezig, maar Vettel is zich ervan bewust dat de kans klein is dat de brute blokken in 2026 zullen terugkeren. In plaats daarvan ziet hij graag dat de nieuwe power unit generatie de fouten van 2014 deels zal gaan herstellen:

"Dus we moeten een manier vinden om het te doen. En als motorsport man, ik hou van racen. Ik hou van de auto's. En ik hou van de sensatie van de V10. Voor wat er komen gaat, dat weet ik niet, het is een andere discussie om te hebben."

"Wat is de betere weg? Wat is de goedkopere weg? Want deze motoren kosten een fortuin, de ontwikkelingskosten kosten een fortuin. Ze hebben niet echt een consensus bereikt over waar ze heen willen in 2026 en verder, vind ik. Ik denk dat dat de moeilijkheid is, als je teveel mensen hebt die proberen het met elkaar eens te worden."

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team