Milieubewuste Vettel twijfelt over 'brandstofverslindende' F1: 'Is dit iets wat ik zou moeten doen?'

In de studio bij BBC's Question Time deed de viervoudig wereldkampioen een boekje open over zijn strijd tegen klimaatverandering. Seb is zich er van bewust dat zijn boodschap en de sport waaraan hij deelneemt lijnrecht tegenover elkaar staan.

Milieubewuste Vettel twijfelt over 'brandstofverslindende' F1: 'Is dit iets wat ik zou moeten doen?'

Sebastian Vettel is dit jaar zijn vijftiende fulltime seizoen gestart in de Formule 1. Sinds zijn debuut met BMW Sauber in 2007 is er een hele hoop veranderd, zowel binnen als buiten de sport. Seb is daarop geen uitzondering: de sympathieke Duitser heeft na het winnen van zijn titels meer dan genoeg tijd gehad om na te denken over de zin en onzin van het leven.

Tegenwoordig komt hij vaker in het nieuws voor zijn acties naast de baan in plaats van erop. Vettel is namelijk een fervent politiek activist geworden, zowel op het gebied van LHBTI-issues, mensenrechten, de oorlog in Oekraïne en het milieu. Bij het openingsfeestje in Miami maakte hij zijn nieuwste statement met een shirt met de tekst: Miami 2060: 1st Grand Prix under water. Act now or swim later.

Milieubewuste F1-coureur

De actie in Miami werd door de F1 media geprezen, maar bij de BBC's politieke praatprogramma Question Time moest Sebastian een beetje meer moeite doen om zijn punt te maken.

Vettel was de eerste actieve F1-coureur die in de studio plaatsgenomen heeft en werd meteen gegrild door presentatrice Fiona Bruce. De voormalig nieuwslezer legde Vettel de vraag voor die iedereen hem wil stellen: milieuactivist én F1 coureur, maakt dat je niet hypocriet? De vraag werd door het publiek ontvangen met gelach.

Vettel kon de beschuldiging niet uit de weg gaan:

"Dat is zo, en jullie hebben gelijk wanneer jullie lachen, want er zijn vragen die ik mezelf elke dag stel. Ik ben geen heilige. Ik maak me veel zorgen over de toekomst, dus de onderwerpen over de energievoorziening, afhankelijkheid en waar we naartoe gaan in de toekomst."

Twijfels buiten de auto

Zijn positie als milieubewuste F1-coureur zorgt bij Vettel voor constante twijfels. Toch peinst hij er niet over om uit de sport te stappen: hij geniet simpelweg teveel van het racen. In plaats van stoppen probeert hij binnen de F1 zoveel mogelijk doen om zijn impact op het milieu te verminderen:

"Er zijn zeker dingen die ik kan controleren, en sommige die ik niet kan controleren. Het is mijn passie om in een auto te rijden, en ik hou ervan. En elke keer als ik in de auto stap, geniet ik. Wanneer ik uit de auto stap, dan denk ik natuurlijk ook: is dit iets dat we zouden moeten doen? De wereld over reizen, grondstoffen verspillen?"

"Er zijn een hoop vragen die ik mezelf stel. Er zijn veel dingen die ik doe omdat ik het gevoel heb dat ik ze beter kan doen. Moet ik elke keer het vliegtuig nemen? Nee, niet wanneer ik met de auto kan. Er zijn bepaalde dingen waar ik controle over heb en bepaalde dingen waar ik geen controle over heb."

Ondanks alle twijfels en zorgen over de toekomst ziet Vettel geen reden om de Formule 1 als geheel op te doeken en het milieu te sparen. De F1 is immers entertainment boven alles. Zonder de afleiding die de sport geeft zouden mensen 'waarschijnlijk helemaal gek worden'. We kunnen dus uitkijken naar nog veel meer creatieve statements en stunts van Seb, met allerlei issues als thema.

Formule 1
  • Aston Martin Cognizant F1 Team