'Groene' Sebastian Vettel vindt maximumsnelheid op de autobahn prima idee

De groene kleur van zijn F1-wagen heeft Seb kennelijk de motivatie gegeven ook groen te gaan stemmen: de viervoudig wereldkampioen steunt het voorstel van de Duitse eco-partij om een snelheidslimiet in te stellen op de befaamde autobahn.

'Groene' Sebastian Vettel vindt maximumsnelheid op de autobahn prima idee

Als een van de twintig uitverkorenen die met de snelste auto's ter wereld mogen rijden sta je continu in de spotlights. Dat geeft je een platform om van alles en nog wat aan de wereld te melden, kijk bijvoorbeeld maar naar Lewis Hamilton.

Sir Lewis heeft het graag over het behoud van het milieu en hoe belangrijk het is om vegan te zijn terwijl hij de wereld rond vliegt om elke keer drie dagen lang benzine, remmen en banden op te stoken. Collega-kampioen Sebastian Vettel waagt zich op datzelfde gladde ijs door de Groenen te steunen. En dan hebben we het niet over Aston Martin.

Met de tijd meegaan

Tegenover Spiegel en Auto Bild geeft Vettel toe voor Die Grünen te zullen stemmen bij de Duitse verkiezingen. Hij vindt het belangrijk dat het land vooruit kijkt en zich met de tijd mee gaat:

"We moeten met de tijd meegaan en onze grondstoffen goed managen. Natuurlijk smacht ik als racer en romanticus naar snelle auto's met een geweldig geluid. Maar of dat voor de volgende generatie ook geldt? Waarschijnlijk interesseert het ze helemaal niets hoeveel cilinders, inhoud en pk's een auto heeft. Zij willen efficiëntie en downsizing. De trends zijn er al, net als de ontwikkeling dat een rijbewijs niet meer het belangrijkste is als je 18 wordt."

Autobahn

Een van de stokpaardjes van de Groenen is het instellen van een snelheidslimiet op de iconische autobahn. Als het aan de ecoridders ligt wordt er een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur ingesteld. Ook daar heeft de in Zwitserland-wonende Vettel geen problemen mee:

"De tijden dat je op de autobahn echt gas kon geven, zijn allang voorbij. Voor mijn gevoel is de ene helft van het wegennetwerk een bouwput en de andere helft heeft zoveel verkeer, dat je er niet snel rijden kunt. Ik denk daarom dat het beter is om een limiet van 120 of 130 in te voeren. Zo stroomt het verkeer een stuk beter door."

'Ik ben echt groen, hoor'

Vettel is zich in tegenstelling tot Hamilton ervan bewust hoe zijn uitspraken overkomen. 'Groene' berichten en steun voor snelheidslimieten de wereld in slingeren als jetsettende F1-coureur is natuurlijk een flink tegenstrijdige bezigheid. Seb probeert zijn positie echter een beetje te versterken door te claimen dat hij elektrisch rijdt wanneer dat kan en hij de privejet alleen gebruikt als hij een vlucht mist. Daarnaast neemt hij altijd een rugzak mee naar de winkel om plastic tasjes te vermijden en drinkt hij alleen water uit de kraan. Chapeau.

Als klap op de vuurpijl heeft hij zijn Ferrari-verzameling van de hand gedaan. Dat hij dit waarschijnlijk deed om financiele ruimte te maken voor de Williams FW14B van Nigel Mansell en de Ferrari F2004 van Michael Schumacher zegt Seb er maar even niet bij. Ook wordt zijn Aston Martin DBX-dienstwagen met 550 pk vierliter V8 niet genoemd.

Vettel schafte onlangs Mansell's titel-winnende Williams aan.

Niet hypocriet

Ondanks zijn zwaar vervuilende werk en voorliefde voor oude V12's vindt Vettel zichzelf geen hypocriet:

"Toen ik jaren geleden begon met mijn aandacht voor duurzaamheid, moest ik me natuurlijk afvragen of ik hypocriet was. Aan de ene kant vervuil ik het milieu door mijn werk, aan de andere kant breng ik zaken onder de aandacht om het milieu te beschermen. Dus eerst veranderde ik mijn gewoontes, zoals vaak vliegen, en toen pas sprak ik erover."

Niet vol op elektrisch

Zijn steun voor de Groenen wil gelukkig niet zeggen dat Vettel meteen een fanatieke strijder is voor de elektrische revolutie. Sebastian is zich ervan bewust dat een complete overstap naar EV's praktisch niet haalbaar is. Hij ziet meer heil in de ontwikkeling van synthetische eco-brandstoffen:

"Er zijn op de wereld ongeveer een miljard voertuigen die diesel of benzine verbranden. Die kun je niet van vandaag op morgen vervangen. Dat kan je van de consument ook niet verwachten. We moeten er dus naar streven om een manier te vinden om het gebruik van die auto's mogelijk te maken, zonder dat ze het milieu beschadigen. Ik weet dat synthetische brandstoffen nog in de kinderschoenen staan, dat het nog tijd nodig heeft, dat ze duur zijn. Maar als niemand de ontwikkeling ervan vooropstelt zal dat zo blijven."

Algemeen
  • Aston Martin Cognizant F1 Team, Mercedes-Benz, Renault Sport F1, Aston Martin
  • Aston Martin