'Aston Martin klaagt Zwitserse dealer aan om verduisterde aanbetalingen Valkyrie'

De Britse sportwagenfabrikant gaat naar verluidt juridische stappen ondernemen om aanbetalingen voor de uitgestelde Valkyrie terug te krijgen. De twee Zwitserse eigenaren van een failliete dealer zouden maar liefst £10 miljoen verduisterd hebben.

'Aston Martin klaagt Zwitserse dealer aan om verduisterde aanbetalingen Valkyrie'

We waren de auto al bijna weer vergeten, maar kennelijk is Aston Martin nog steeds bezig met de Valkyrie. Sinds de overname van het merk door Lawrence Stroll en Mercedes is het angstvallig stil rond de extreme V12 hypercar, onder meer omdat de plannen voor Le Mans de prullenbak in. gingen.

Daarnaast verbrak Aston Martin de banden met Red Bull Racing door de Formule 1 in te stappen. Aangezien de Valkyrie mede ontwikkeld werd door Red Bull Advanced Technologies en gepend werd door sterontwerper Adrian Newey raakt het project nog verder in zwaar water.

De Valkyrie naast de Red Bull van Max Verstappen, Autosalon Geneve 2019.

Voorschotten

De Valkyrie werd al aangekondigd in 2017. Geïnteresseerde klanten konden een van de slechts 150 straatauto's vooraf reserveren. Daarbij moest uiteraard wel een volledige aanbetaling gedaan worden, een standaard procedure in de super-exclusieve hypercar-wereld.

Bij de Aston Martin St Gallen dealer in Niederwil, Zwitserland werd voor 10 miljoen Britse ponden aan aanbetalingen gedaan. Ook prima, maar de dealer ging recent kopje onder. De aanbetaalde bedragen waren bovendien nooit bij Aston Martin aangekomen. Het zaakje stonk overduidelijk naar oplichting.

Het Zwitserleven gevoel

De St Gallen-franchise stond op naam van de toepasselijk genaamde firma Nebula Project AG en werd gerund door Andreas Baenziger and Florian Kamelger. De twee waren tevens verantwoordelijk voor Aston Martin's autosport projecten in de GT3, GT4 en de DTM via hun R-Motorsport organisatie.

Het team had onderdeel moeten worden van het Le Mans Hypercar-project, maar door financiële problemen kon Aston Martin de raceversie van de Valkyrie niet inzetten. Vanwege de corona-pandemie werden alle plannen van R-Motorsport uitgesteld en bleef het verder stil vanuit de organisatie. Tegelijkertijd werd Aston Martin St Gallen onder verdachte omstandigheden een faillissement in getrokken.

R-Motorsport Aston Martin Vantage DTM, 2019.

Vier auto's

Volgend de Financial Times wil Aston Martin's juridische afdeling graag van Baenziger en Kamelger weten wat er met de aanbetalingen voor de Valkyries is gebeurd. Blijkbaar hebben de Zwitsers het bedrag vrolijk in eigen zak gestoken. Het zou gaan om een bedrag van omgerekend zo'n €11.661.381.

Aangezien de Valkyrie een basisprijs heeft van iets meer dan 2.5 miljoen euro gaan we er vanuit dat het dus om vier auto's met een paar fijne opties gaat. De gedupeerde klanten hebben zich bij Aston Martin gevoegd in een poging om het verduisterde geld terug te vorderen. Leveringen voor de Valkyrie moeten eind dit jaar eindelijk beginnen. Het is te hopen dat de zaak tegen die tijd opgelost is.

Nieuws
  • Aston Martin, R-Motorsport