Spyker's Victor Muller bedelt om €182 miljoen voor doorstart

Het is weer zover: via een nieuw financieel trucje probeert professionele charlatan Victor Muller opnieuw zijn geliefde automerk uit het graf te trekken.

Spyker's Victor Muller bedelt om €182 miljoen voor doorstart

Het leek zo mooi aan het begin van de eeuw: Nederland had eindelijk z'n eigen exclusieve supercarbouwer. Met de C8 Spyder en Laviolette zette Spyker Cars uit Zeewolde ons landje definitief op de kaart. En met recht. De auto's waren van binnen en van buiten absolute juweeltjes om naar te kijken. Qua prestaties deden de modellen het dankzij een potente V8 van Audi ook niet onaardig.

Victor Muller

Helaas bleek Spyker uiteindelijk een goed concept dat door de megalomanie en het chaotisch optimisme oprichter Victor Muller te gronde werd gericht. Na een paar smaakjes C8 gaf het merk een voorproefje van een vooruitstrevende 'Super-SUV' met een W12 onder de kap. De D12 Peking-to-Paris kwam er echter nooit. In plaats daarvan ging Spyker naar Le Mans, de Formule 1 en nam het Saab over.

De peperdure projecten faalden stuk voor stuk en leidden uiteindelijk tot de roemloze ondergang van Spyker Cars. Muller bleef echter in de publiciteit met 'nieuwe' modellen, maar dat mocht niet baten. Uiteindelijk bleef er niets meer over dan een naam op een papiertje.

Merkrechten

Recentelijk kwam zelfs die naam onder vuur te liggen. Afgelopen januari bedreigd dreigde curator Dennis Steffens de merkrechten van Spyker te verkopen om de schulden van het bedrijf af te lossen.

Dit werd naar alle waarschijnlijkheid tegengehouden door een aanbetaling van 125.000 euro. Daarmee is Muller nog ver weg van het openstaande bedrag van €1,4 miljoen, maar het was blijkbaar genoeg om Steffens even zoet te houden.

Obligaties

Nu de merkrechten veiliggesteld zijn probeert Victor meteen om zijn bedrijf weer uit de grond te stampen met andermans geld. Aangezien Spyker Cars N.V. in 2013 van de beurs geschrapt werd en even later failliet werd verklaard kan dat niet door aandelen uit te geven.

Sinds 2015 overleeft Spyker als de Britse entiteit Spyker Limited, waarvan 15% in handen is van Victor Muller. In 2019 kwam Muller met het plan om €150 op te halen via het uitgeven van obligaties. Dit zijn leningen die verdeeld worden in kleinere schuldbewijzen, die vervolgens gekocht worden door investeerders en beleggers. In ruil daarvoor krijgen ze een percentage aan rente.

Het is echter nooit genoeg in de wereld van Victor Muller. Afgelopen jaar werd de prospectus voor de obligaties aangepast: het benodigde bedrag is nu €182 miljoen. Van investeerders word verwacht dat ze in eerste aanleg tenminste €100.000 inleggen. Daarna kunnen ze het bedrag met losse obligaties van elk 1.000 euro vermeerderen. De lening loopt 1 november 2023 en de rente bedraagt 6%.

Omzet

In de brochure worden de C8 Preliator, Preliator Spyder, B6 Venator en de D8 Peking-to-Paris SSUV allemaal genoemd. Van geen van de modellen is precies bekend wat ze überhaupt zal aandrijven. De SSUV wordt echter vermeld als een V8-hybride. Eerder flirtte Spyker al met General Motors en Koenigsegg voor de levering van V8-motoren.

Van het motorloze modellenaanbod moet er volgens de brochure in 2024 al 1.530 per jaar van de band rollen. Het leeuwendeel van de productie kom voor de rekening van de B6 Venator: van de instapper moeten er tussen de 700 en 900 per jaar gebouwd worden. Daarbij zal Spyker volgens Spyker maar liefst €350 miljoen aan omzet bereiken. Interessante lezing van meneer Muller, aangezien Spyker voor het faillissement slechts 260 auto's geproduceerd heeft.

Luchtkasteel

Dat zijn natuurlijk allemaal weer mooie woorden en klinkende cijfers, maar de wederopstanding van Spyker Cars is op dit moment net zo realistisch als volle tribunes op Zandvoort. Buiten de merknaam bestaat het bedrijf eigenlijk helemaal niet.

De fabriek in Zeewolde werd al in 2015 verlaten vanwege een huurachterstand, en het hoofdkantoor bevond zich boven een kapperszaak in Blaricum. Bij de 'nieuwe' modellen die de afgelopen jaren op autobeurzen getoond werden probeerde Spyker te verhullen dat het steeds om precies dezelfde auto ging: de VIN-plaatjes werden netjes afgedekt, maar de banden waren duidelijk al jaren oud. Nieuwe auto's werden immers al jaren niet meer gemaakt.

Vasthoudend

Aangezien het Victor Muller niet gelukt is om zelfs de meest omstreden en schimmige investeerders aan zijn project te binden zien we de nieuwe wanhoopspoging ook niet zo snel slagen. Een geweldig zakenman kunnen we hem niet noemen, maar vasthoudend is hij wel. Muller kennende is dit zeker niet de laatste keer dat we van hem zullen horen.

Nieuws
  • Spyker Cars