FIA trekt definitief slang uit bijtanken in Formule 1

Slecht nieuws voor de fans van enorme vul-installaties en brandende Benettons: het bijtanken in de Formule 1 per 2021 is van de baan. De Strategy Group, die dit onderzocht, heeft een definitief 'nee' laten horen.  
Albers Spyker

De discussie over bijtanken, dat in 2010 werd afgeschaft, laaide weer op nadat FIA-president Jean Todt een terugkeer suggereerde. Andere voorstellen die in de Strategy Group werden besproken, zoals een verplicht minimum van twee pitstops per race, haalden het evenmin, zo meldt Racefans.

Tegenstanders van bijtanken voeren als argumenten aan dat voorstanders dit vooral uit nostalgische overwegingen willen, maar dat het racen ook in de 'goede oude tijd' niet veel spannender was dan nu. Daarnaast zijn de brandstoftanks door de zuinigere motoren van de laatste jaren al flink gekrompen, dus voor het lichter maken van de auto's is het evenmin een goed argument. Brandstof nam vroeger een veel groter deel van het totaalgewicht in beslag dan dat het nu doet.

Vooralsnog lijkt de F1 in 2021 af te stevenen op een scenario dat velen al van mijlenver zagen aankomen: er wordt veel gepraat over verandering, maar als puntje bij paaltje komt, blijft veel bij hetzelfde. Maar het idee van sprintraces in plaats van kwalificatie is nog niet van de baan...

Foto: Christijan Albers neemt zijn brandstofslang mee uit rijden, GP Frankrijk 2007.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5eccd8530f9fd', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });