BEELD. Koenigsegg Jesko Absolut is snelste ooit

Begin maart toonde Koenigsegg zijn snelste auto ooit, sneller gaat een Koenigsegg nooit meer worden. De Jesko Absolut verloor zijn vleugel en werd nog gladder, waardoor hij door de lucht kan klieven als een mes. Met 1621 pk moet hij meer dan 500 km/u kunnen! Meer plaatjes!

Koenigsegg Jesko Absolut

Naast de Gemera, die we gisteren in de spotlights zetten, toonde Koenigsegg in Genève de ultraversie van zijn megacar Jesko. De Koenigsegg Jesko Absolut is het non plus ultra van Koenigsegg. De latijnse tekst kunnen we letterlijk nemen: er komt niets hogers dan dit, de Jesko Absolut is peak-Koenigsegg.

Achterin ligt een V8 die 1621 pk te produceert. De auto heeft een frontaal oppervlak van 1,88 m2 en dat levert een luchtweerstand van slechts 0.278 Cd op. Daarvoor moest de wagen afscheid nemen van zijn enorme spoiler. Het moet een blaartrekkend snelle wagen opleveren, maar niemand weet hoe snel. Koenigsegg: "How fast? Time will tell. Looking at the math and our advanced simulations - it will be unbelievably fast." De 'gewone' Jesko is goed voor 485 kilometer per uur en er is ook een op weg naar 500 kilometer per uur. De Absolut moet dus nog sneller zijn

De V8 met twinturbo heeft een flat-plane krukas en is in staat om door draaien tot 8.500 toeren voordat de volgende versnelling nodig is. De versnellingsbak heeft 9 verzetten die via het zelf ontwikkelde Light Speed Transmission in microsecondes schakelt. Net als de Koenigsegg One:1 zijn beide modellen van de Jesko One:1 waarbij de kracht-output van de motor in verhouding staat tot het aantal kilogrammen dat de auto weegt.