Bugatti Veyron-replica heeft één origineel onderdeel 

Deze 'Bugatti Veyron' komt qua prestaties niet in de buurt van het origineel, maar de auto deelt toch een onderdeel met zijn grote voorbeeld.

Bugatti Veyron-replica heeft één origineel onderdeel 

Replica's heb je in alle soorten en maten. Van een rode Suzuki Alto met paardenstickers to een officiële reproductie van een gelimiteerde klassieke racer. Vaak zitten ze toch ergens in het midden. Dat betekent maar al te vaak een Pontiac Fiero, Toyota MR2 of Peugeot 406 met een set opgeplakte glasvezel panelen, met alle gevolgen van dien.

Het grote voorbeeld voor de bouwers is meestal een Ferrari of Lamborghini. Een Britse creatieveling zocht het echter hogerop. De beste man werkte zeven lange jaren om een heuse Bugatti Veyron neer te zetten.

Minder dan de helft

Zoals het een echte replica betaamt staat de 'Veyron' op een eigengemaakt buizenframe. Je kunt de auto dus vergelijken met de reproducties van de Shelby Cobra en Ford GT40. In tegenstelling tot die bolides kan de neppe Bugatti de prestaties van zijn voorvader uiteraard niet evenaren.

Toch is de aandrijflijn beter dan je zou verwachten: achter de voorstoelen vinden we een 4,2 liter twin turbo V8 uit de eerste generatie Audi RS6. Het blok is verder onaangeraakt, waardoor er 450 pk en 560 newton meter aan koppel beschikbaar is. Dat is dus minder dan de helft van de originele Veyron. Iets zegt ons dat de replica echter ook ongeveer de helft weegt.

Aangezien de W16-motor van het origineel uit de auto steekt is de V8 verstopt onder een precieze, 3D-geprinte replica. De beruchte vijftraps ZF-automaat zorgt voor aandrijving op de achterwielen.

Origineel stuk glas

De replica is alleen bij een hele snelle blik overtuigend te noemen. Het ding zit zoals je mag verwachten immers vol met derdehands Audi-onderdelen. Bovendien lijken de zijruiten niet helemaal aan te sluiten.

Dat probleem is er echter niet met het enige originele Bugatti-onderdeel: de voorruit. Het stuk glas is waarschijnlijk meteen het duurste onderdeel van de hele auto. Een voorruit laten vervangen kost namelijk zo'n 50.000 euro.

Dure hobby

Tijdens het zeven jaar lange bouwproces heeft de bouwer bij elkaar zo'n 350.000 pond (€407.969) uitgegeven. Zoals met alle auto-projecten krijgt hij dat geld er uiteraard niet meer uit. Naar schatting is de 'Veyron' nu zo'n 150.000 pond (€174.843) waard. Dan moet je echter nog wel iemand vinden die het er voor wil geven. Voor hetzelfde geld heb je immers een puike tweedehands supercar die niet in een schuurtje in elkaar geschroefd is.

Cargasm
  • Drivetribe