Adrian Newey geeft meer details vrij over Red Bull hypercars

De komst van Red Bull's eigen hypercar is al even bekend, maar topontwerper Adrian Newey heeft nu eindelijk meer informatie over de AMG One/Valkyrie-killer.

Adrian Newey geeft meer details over Red Bull hypercar

In de zomer van 2022 kwam Red Bull met een opvallende aankondiging. Na zeventien jaar als Formule 1-constructeur zou het energiedrankjesmerk namelijk een heuse hypercar gaan bouwen.

De nieuwe bolide vloeide voort uit topontwerper Adrian Newey's wens om eindelijk echt een eigen auto neer te zetten. De eerdere projecten met Aston Martin waren hem kennelijk niet bevallen.

Drie keer is scheepsrecht

Het nieuwe project luisterde naar de naam RB17, een aanduiding die voor de F1 overgeslagen was. Vanwege de pandemie werden de ground effect regels immers uitgesteld, waardoor de 2020-auto (RB16) door moest als B-spec model.

Het is het derde 'straatauto'-project van techniekdivisie Red Bull Advanced Technologies, na de AM RB 001 (Aston Martin Valkyrie) en AM RB003 (Aston Martin Valhalla). De RB17 zou een vervolg moeten zijn op de Valkyrie, maar zonder inmenging van een andere partij. De moeilijke geboorte van beide Astons gaf Adrian de impuls om het een derde keer te proberen.

1250

Behalve een stylistische weergave van het silhouet en een geschat vermogen van 1100 pk werd er nog maar weinig losgelaten bij de officiële aankondiging. Daar is na een dik jaar gelukkig verandering in gekomen. Tegenover Autocar liet Newey meer los over de RB17. Zo is het vermogen gestegen naar 1250 pk, waarvan 150 aangeleverd wordt door een F1-achtig hybride systeem.

Het elektrische element moet een aanvulling gaan wordfen op de krachtige verbrandingsmotor. Precieze specs daarvan hebben we nog steeds niet, maar het kamp van Red Bull durft los te laten dat het om een twin turbo V8 met een 'echt racegeluid' gaat. Wie die power unit in elkaar zal knutselen is niet bekend. Voor de Valkyrie werd Cosworth ingeschakeld om een speciale 6,5 liter V12 te vervaardigen, terwijl de Valhalla een variant van de bekende Mercedes-AMG vierliter twin turbo V8 meekreeg.

Alles wat verboden is

In tegenstelling tot de Astons is de RB17 niet bedoeld als een volwaardige straatauto. Het ding zal weinig meer worden dan een zeer extreme track day special. Met 1250 pk op 900 kilo heeft de auto de nodige technische snufjes nodig om op de baan te blijven. Gelukkig hebben Newey en co carte blanche bij het tekenen van de auto. Dat betekent dat alle in de Formule 1 verboden technieken ingezet zullen worden, van echt ground effect tot geblazen diffusers en actieve ophanging:

"De auto zal skirts hebben - omdat we dat kunnen - en duidelijk zeer grote ground effect tunnels, active ophanging omdat ermee gereden kan worden op circuits die niet zo vlak zijn als F1-circuits en we een zeer stijve ophanging proberen te vermijden. Hij zal ook een geblazen diffuser hebben, alle trucs die we geleerd hebben in de Formule 1, met andere woorden."

50 voor 5

De RB17 zal later dit jaar onthuld gaan worden. Red Bull heeft een gelimiteerde productie van 50 stuks gepland, waarvan er slechts 15 per jaar gebouwd zullen worden. De waarde wordt geschat op zo'n 5 miljoen pond per stuk. Naar wens van de klant kan dat bedrag ongetwijfeld flink oplopen.

Cargasm
  • Red Bull Content Pool