Oorgasme: Aston Martin Valkyrie AMR Pro op het circuit

De spectaculaire trackspecial mocht in het voorprogramma van de Grand Prix van Bahrein het publiek verblijden met een goddelijke V12 sound. Helaas was er geen tijd om een F1-waardige rondetijd neer te zetten.

Oorgasme: Aston Martin Valkyrie AMR Pro op het circuit

We hebben er even op moeten wachten, maar afgelopen weekend kwam hij dan eindelijk in actie: de Aston Martin Valkyrie AMR Pro. Het met behulp van Red Bull Technologies ontwikkelde ultra trackday-wapen deed namelijk een aantal demorondjes op het circuit van Saklhir in Bahrein.

Echt hard ging het helaas niet, maar de huilende 6,5 liter, 1000 pk sterke Cosworth V12 zorgde alsnog voor meer dan voldoende vermaak.

Le Mans reject

De AMR Pro werd origineel ontwikkelde voor de Le Mans Hypercar-klasse, maar door geldgebrek moest Aston Martin destijds afhaken. Met de Canadollars van Lawrence Stroll werd het vergevorderde project doorgezet, maar werd Le Mans verruild voor trackdays met de rijksten der aarde. Het hybride systeem werd vervolgens bij het grofvuil gezet en het aerodynamisch pakket kreeg een grondig upgrade, waarbij de downforce verdubbeld werd.

Sneller dan F1

Bij de presentatie van de wagen claimde Aston Martin dat de AMR Pro net zo snel was als een moderne F1-machine. Dat was echter vorig jaar, toen de F1 nog met de vorige generatie reed.

De huidige ground effect F1-wagens zijn langzamer dan de auto's waar Aston Martin naar verwees, wat betekent dat de super-Valkyrie waarschijnlijk op pole position had kunnen staan in Bahrein. Ironisch genoeg is de wagen daarmee een stuk sneller dan de daadwerkelijke F1-wagen van Aston Martin.

Uitverkocht

Aston Martin zal slechts 25 AMR Pro's produceren. De basisprijs is een kleine 3,5 miljoen dollar. Uiteraard zijn ze allemaal al verkocht, net als de 150 reguliere straatmodellen.

Leveringen van de AMR Pro zijn al begonnen, maar de normale Valkyrie laat nog even op zich wachten. Het is immers een stuk lastiger om een betrouwbare straatauto neer te zetten dan een brute racer.

Cargasm
  • Aston Martin