Huh? Aston Martin jat eer voor Adrian Newey's ontwerp

In een nieuwe update voor de aankomende Valhalla heeft Aston Martin een paar opvallende claims gedaan. Volgens de toko van Lawrence Stroll is de hybride hypercar namelijk met de hulp van het eigen F1-team ontwikkeld. De hevige invloed van Red Bull wordt daarbij even handig verzwegen.

Huh? Aston Martin jat eer voor Adrian Newey's ontwerp

De wereld van de Formule 1 staat eigenlijk nooit stil. De kaarten kunnen van seizoen naar seizoen in recordtempo volledig anders geschud worden, zeker in vergelijking met de reguliere autoindustrie. De snelle deals binnen de sport hebben daardoor soms ongemakkelijke gevolgen voor automotive partners. Neem bijvoorbeeld Aston Martin.

Een paar jaar geleden was het illustere sportwagenmerk nog de trotse hoofdsponsor van Red Bull Racing. Als onderdeel van die deal gingen de Britten vrolijk samenwerkingen aan met het titelwinnende team voor een stel hypercars. Het resultaat was de RB001 (Valkyrie) en de RB003 (Valhalla). Beide bolides hadden kenden echter een moeizame start: de Valkyrie is nog maar net in het openbaar te bewonderen, terwijl de Valhalla zich nog steeds niet in productievorm heeft laten zien.

Red Bull handig vergeten

De trage ontwikkeling van de Valhalla heeft de nodige kopzorgen veroorzaakt bij het marketingteam van Aston Martin. De wagen werd namelijk officieel gepresenteerd als de AM RB003 in 2019, een jaar voor de overname van het merk door een consortium onder leiding van Racing Point F1-eigenaar Lawrence Stroll.

De Canadese miljardair verbrak meteen de banden met Red Bull en doopte vervolgens zijn F1-team om tot Aston Martin Racing. Als gevolg hiervan bleef Aston Martin zitten met twee auto's die ontwikkeld waren door een partner die een concurrent geworden was. Vier jaar later is de PR-afdeling de innige samenwerking met Adrian Newey en zijn team dan ook glad vergeten, zo blijkt uit een recente update over de ontwikkeling van de Valhalla:

"Het is een geweldig voordeel voor een autofabrikant om toegang te hebben tot de unieke vaardigheden en kennis van een Formule 1-team. F1-ingenieurs zijn constant de grenzen aan het verleggen bij het najagen van prestaties en hebben werktuigen ontwikkeld waarmee problemen snel opgelost kunnen worden. Met deze in-house kennis kunnen we de F1-expertise naadloos naar de ontwikkeling van wegauto's brengen."

"De kennis en ervaring van het AMF1-teampersoneel bij Aston Martin Performance Technologies gecombineerd met de vaardigheden en know-how van onze straatauto ontwikkelingsteams heeft ons in staat gesteld om F1-lessen rechtstreeks naar de ontwikkeling van sportwagens te brengen."

2024

Het PR-team van Aston Martin mag natuurlijk eigenlijk niet toegeven dat het nieuwste vlaggenschip van de hand van de concurrentie is. De basis van de Valhalla werd immers ontwikkeld door Red Bull Technologies. Sinds 2019 zijn er echter wel de nodige aanpassingen gedaan. Zo ging de auto van een eigen drieliter twin turbo V6 naar een flatplane-versie van de bekende Mercedes-AMG vierliter twin turbo V8 uit de Vantage.

Samen met drie elektromotoren - waarvan twee op de vooras - levert de Valhalla 1.012 pk. Dat zorgt voor een sprint van nul naar honderd in 2.5 seconden en een top van bijna 350 kilometer per uur. Bijzonder detail: de auto heeft geen achteruitversnelling. De voorste elektromotoren hebben die taak op zich genomen. Aston Martin belooft dat de Valhalla ergens volgend jaar in productie zal gaan. Er zullen uiteindelijk slechts 999 exemplaren op de weg gezet gaan worden.

Cargasm
  • Aston Martin