Aston Martin RB-003, de opvolger van de Valkyrie

Red Bull en Aston Martin slaan voor de derde keer de handen in elkaar en laten zien waar ze aan werken: de RB-003. Hij wordt aangedreven door een nieuwe hybride V6 die afkomstig is uit de Formule 1.

Na de Aston Martin Valkyrie en de Valkyrie AMR Pro als eerste twee projecten die uit de samenwerking tussen Aston Martin en Red Bull voortkwamen, laten de twee partijen weten dat ze bezig zijn aan een derde auto. Geheel in lijn met de andere twee ligt het motorblok in het midden van de auto en wordt de nodige technologie rechtstreeks uit de Formule 1 overgenomen. 

De auto die we hier zien is nog maar een concept, maar maakt al goed duidelijk dat hij tot de Valkyrie-familie behoort. Hij heeft in grote lijnen dezelfde styling, maar oogt iets minder heftig. Dat heeft volgens de designers overigens geen impact op de prestaties. Iets dat dan weer komt omdat de 003 niet alleen technologie uit de F1 leent, maar ook uit de luchtvaart.

De auto heeft bijvoorbeeld een unieke achtervleugel gemaakt van FlexFoil. Dat stelt de auto in staat de downforce aan te passen zonder dat de hoek van de achtervleugel over het geheel verandert. De nieuwe technologie, die door NASA uitvoerig getest is, komt niet alleen het design ten goede, maar maakt de auto ook efficiënter en comfortabeler. 

Een van de grootste punten waarop de RB-003 afwijkt van de Valkyries is praktisch gebruik. De nieuwe telg in de Aston Martin Red Bull-familie heeft namelijk een ietwat grotere cockpit en deuren die een stuk van het dak meenemen als je ze opent. Daarmee algemene comfort in de auto beter en het in- en uitstappen makkelijker. Daarnaast is er een kleine opbergruimte achter de stoelen gecreëerd en zijn er plekken om een mobiel of iets dergelijks op te bergen. 

Wat je dan weer niet verwacht, is dat de nieuwe uit de F1 afkomstige V6 ook nog eens een praktisch voordeel biedt. Hij maakt het namelijk mogelijk om binnen 90 seconden de olie te wisselen. Dat scheelt toch weer een hoop kostbare manuren bij de dealer. Nog meer goed nieuws is dat u nu wellicht kans maakt om er een aan te kunnen schaffen, want Aston Martin claimt dat ze deze auto aanzienlijk vaker, maar toch strikt gelimiteerd maken. De Britten bouwen er maximaal 500.