Nieuwe Koenigsegg Jesko haalt 485 km/u

Koenigsegg heeft zojuist de opvolger van de Agera onthuld. De nieuwe hypercar heet Jesko, een hommage aan de vader van oprichter Christian van Koenigsegg. Dat wing doe....

We geven u snel de lowdown: maximaal 1.600 pk en 1.500 Nm uit een twin-turbo 5.0 V8, en een topsnelheid van 300 mph, oftewel 485 km/u. In de simulaties dan, maar Koenigsegg kennende gaan ze dat hard maken. De Zweden doen er ook een fotootje van pa Jesko bij, die inmiddels 80 lentes jong en alive and kicking is. De kans dat hij de eerste productieversie gaat meemaken lijkt ons reëel, ook al zal dat wat jaartjes gaan duren.

De flat-plane V8 is gekoppeld aan een bak met meerdere koppelingen en 9 verzetten, en ook is er een carbon tank met een inhoud van 20 liter geïnstalleerd. Deze is niet gevuld met brandstof, maar met lucht. Het doel is hiermee met 20 bar de flinke turbo's aan te jagen, zodat deze niet hoeven te wachten op de uitlaatgassen die ze aandrijven. De Jesko is marginaal groter dan de Agera, en ontvangt achterwielbesturing. De auto weegt circa 1.400 kg, en Koenigsegg gaat er 125 van maken.