Toegegeven, onder zijn bewind ging Spyker roemloos ten onder en werd er terloops necrofilie gepleegd met het Saab-lijk, maar qua voorspellende gave kunnen we weinig afdingen op Victor R. Muller. Het is op de kop af namelijk tien jaar geleden dat de voormalig rechtenstudent uit Leiden de autosalon van Geneve binnenwalste met een PC Hoofttractor van formaat (ja, toen gebruikten we dat woord nog): de D12 SSUV Peking to Paris. Een verfrissende voorbode op wat nu de bittere realiteit is bij veel autofabrikanten, namelijk die van de superluxe SUV’s.
Hoezeer we ook hoopten dat de naam een verwijzing naar Detroits finest was, laat de naam zich als volgt opbouwen: De ‘D’ staat voor de D-Serie van het vroegere Spijker, de eerste met vierwielaandrijving, 12 geeft het aantal cilinders aan, aangezien Victor het fuck-je-milieu-W12-blok van VW wilde gebruiken, en met de extra ‘S’ voor ‘SUV’ liet Spyker er geen twijfel over bestaan dat het een superauto was. De halfzin ‘Peking to Paris’ staat voor de Spyker D-serie, die ooit als eerste van Peking naar Parijs reed.
Na zijn introductie bleef het stil rond de SSUV, een lot dat veel conceptcars van Spyker beschoren was. Men claimde dat er 114 orders waren binnengekomen voor de mastodont, toch werd er nooit één productiemodel gebouwd.
Twee jaar later probeerde Victor het idee van zijn super-terreinauto vol leder en buitengewoon mooi vormgegeven aluminium (schakelstangporno!) opnieuw aan de man te brengen. Ditmaal met een achtcilinder onder de kap, want Volkswagen bouwde/leverde de W12 niet meer. De naam veranderde daarom noodgedwongen naar D8 SSUV Peking to Paris.
Bummer. Ook van de gedownsizede D8 hoorden we niets meer. Enkele jaren terug vernamen we nog een laatste stuiptrekking, toen Victor Muller de joint-venture 'Spyker P2P BV' optuigde met het Chinese Youngman. Het doel daarvan was duidelijk: de D8 alsnog op de markt brengen. Maar Youngman haakte af en Spyker deed een V&D'tje. Sindsdien is het D8-concept een stofmagneet.
Toch is het idee van een buitengewoon luxe en krachtige SUV blijven hangen in de hoofden van menig product manager. Bentley bestormt straks de SUV-markt met de waanzinnig lelijke doch fascinerende Bentayga. Lamborghini probeert hun merkwaarden in een SUV-carrosserie te proppen (leuk, zo'n Q7 on steroids) en zelfs de luxisten van Rolls-Royce komen eind 2018 met een SUV - die momenteel wordt ontwikkeld onder de werktitel Project Cullinan.
En we weten inmiddels; automerken, een soort financiële instellingen maar dan met leuke producten, zetten geen model in de markt als er geen vraag naar is. En vraag naar SUV's is booming. Quotetje van The Economist: "IHS, a research firm, reckons global SUV sales will total 20.1m a year, around one in every five vehicles sold. In China, now the world’s largest car market, they account for a third of all sales."