Autofabriek Spyker alwéér failliet

Voor de zoveelste keer heeft de rechtbank Spyker failliet verklaard. Deze keer ging het om een belastingschuld. Victor Muller wijt het probleem aan de opdrogende geldstromen door het coronavirus. Welke geldstroom dat precies is, dat weet niemand.

Victor Muller Spyker

Eersgisteren sprak de rechtbank Midden Nederland een nieuw faillissement uit in de sage rondom Spyker. De roemruchte autofabriek kreeg begin deze eeuw een nieuw leven onder leiding van Victor Muller. De ondernemer kreeg het echter niet voor elkaar om geld te verdienen met zijn kaartenhuis van dochterondernemingen. Na een berg faillissementen waren nog een paar staken van de bv-boom rondom Spyker Cars overgebleven, onder meer in Zeewolde.

Sinds eergisteren is er weer een vennootschap in faillissement geraakt. Het betreft de onderneming Spyker Services. Volgens tijdschrift Quote, dat het faillissement ontdekte, gaat het om een BV die de after-sales deed. Eigenaars van Spykers konden dus terecht bij dat bedrijf om dingen voor hun auto te regelen.

Erg veel inhoud kan die BV niet hebben gehad, want curator Dennis Steffens laat aan Quote weten: "[...] na een begin met het onderzoek gemaakt te hebben en met betrokkenen gesproken te hebben, [kan ik zeggen] dat de vooruitzichten voor de crediteuren vooralsnog niet heel gunstig lijken."

Wat Victor Muller er zelf van vindt weet niemand, hij reageerde niet op een verzoek tot meer informatie.