Spyker is nog steeds niet helemaal omgevallen

Autofabrikant Spyker heeft meer levens dan een kat. Uit iedere dood blijft het merk weer opstaan, zelfs nu nog. De loods in Zeewolde waar de laatste resten van Victor Mullers bedrijf staan is weer van de ondergang gered, nog een half jaar.

Victor Muller is de vleesgeworden versie van "Nulla tenaci invia est via". Die zin is Thierry Baudets is voor "Voor de aanhouder is geen weg onbegaanbaar". Zelfs nu het bedrijf al een keer of miljoenmiljard failliet is gegaan. Afgelopen vrijdag stonden de vertegenwoordigers van zijn bedrijf weer eens bij de rechter om geld. Voor de zoveelste keer was het de verhuurder van een bedrijfspand die klaar was met de wispelturige betalingen van Spyker.

Het bedrijfspand in Zeewolde waarin Spyker een reeks onafgebouwde auto's en machines voor de productie van auto's opslaat was inzet van het kort geding. De eigenaar eiste ontruiming van het pand omdat Spyker meestal veel te laat betaalt. Volgens Spykers advocaat gaat het om een oplosbaar probleem: "Het is geen betalingsonwil, maar betalingsonmacht". Inmiddels heeft het bedrijf weer wat speelruimte gekregen doordat er in de nacht van donderdag op vrijdag "nieuwe fondsen zijn binnengekomen" bij de sportwagenfabriek.

Het gevolg van die situatie is dat de rechter de twee partijen 'de gang op stuurde' om zelf een regeling te treffen. Met succes. Het lijkt er op dat Spyker de komende drie maanden nog in het pand kan blijven zitten, maar wel op zoek moet naar een nieuwe locatie om de spullen op te slaan. Als Spyker voor 3 mei €16.000 overmaakt aan de verhuurder mag het nog drie maanden blijven zitten. Daarna kan steeds een maand worden bijbetaald en gehuurd, maar op 31 oktober moeten de goederen van de fabriek echt weg zijn uit het pand in Zeewolde.

Overigens gaat het niet om de swanky fabriek waar Spyker ooit zijn auto's bouwde. Op die plek zit het raceteam Van Amersfoort Racing alweer een paar jaar.