Overname Burton Car Company valt in het water

De dochter van Lee Towers heeft een hoop uit te leggen.

Overname Burton Car Company valt in het water

De soap rond de overname van Nederlands grootste sportwagenbouwer lijkt aan een ongelukkig einde te komen. Eerder schreven we al over de aankoop van Burton door een consortium onder leiding van Claudia Vrolijk-Huijzer, dochter van volkszanger Leendert Huijzer, beter bekend als Lee Towers. Na eerdere berichten dat de overname moeizaam verliep blijkt dat er een streep gegaan is door het hele verhaal.

Meer sleutelen

Burton is het geesteskind van de broers Iwan en Dimitri Göbel en verkoopt voornamelijk guitige roadsters op basis van de aloude Citroën 2CV. Daarnaast heeft het merk 2CV pickups en een enorme voorraad tweecilinder Citroën-onderdelen in de omloop. Het bedrijf groeide echter zo snel dat de broers amper tijd hadden om hun passie uit te oefenen. In een poging uit de bureaucratie en terug op de werkvloer te komen besloten de Göbels om Burton door te verkopen.

Stopgezet

De overname had gefinancierd moeten worden via een uitgifte van aandelen op de mini-beurs NPEX. De nieuwe entiteit Burton International hoopte op een opbrengst van tenminste €5 miljoen om het bedrijf en de inboedel definitief over te nemen. De onderdelenvoorraad werd op zichzelf al geraamd op €2.7 miljoen.

De verkoop van aandelen verliep al bijzonder traag, maar sinds vandaag is de uitgifte compleet stopgezet. Volgens het Finianceele Dagblad zijn alle sporen van Burton International van de NPEX-site verdwenen. Dat is opmerkelijk, want er was al voor €2,35 miljoen aan aandelen vergeven.

Organisatiestructuur

Het stopzetten van de uitgifte heeft volgens NPEX-baas Mark van der Plas alles te maken met de organisatiestructuur van Burton International. De nieuwe entiteit zou onder leiding vallen van de Duitser Oliver Frielingsdorf, voormalig topman van kledingmerk Gaastra en lingeriehandel Triumph.

Boven Burton International kwam vervolgens de Royal Schouten Groep te staan, een bedrijf dat op naam staat van Claudia Vrolijk-Huijzers echtgenoot Rens Vrolijk. Aan de top van de piramide was Claudia zelf te vinden als 100% aandeelhouder. Deze structuur was echter niet juist vermeld bij de uitgifte van de aandelen, aldus Van der Plas.

Geen verlies

Vanwege de onvolledige informatie heeft de NPEX de uitgifte gedwongen stopgezet. De potentiële aandeelhouders lijden echter geen schade: zij hadden slechts ingetekend om hun intentie de aandelen te kopen duidelijk te maken. Er is geen geld overgemaakt naar Burton International. Van de Plas zegt geen andere keuze gehad te hebben: "Ik betreur deze gang van zaken, maar een ander besluit was niet mogelijk"

Zowel Rens Vrolijk als Oliver Frielingsdorf wilden niet reageren op de situatie.

Terug bij af

Voor de Göbel-broers is de vreemde gang van zaken vooral frustrerend. Als Burton International niet met een oplossing komt zijn Iwan en Dimitri na alle heisa weer terug bij af. Iwan maakt de schade op: "We moeten wachten of Rens (Vrolijk) met iets anders komt, een alternatieve financieringsvorm. We zijn natuurlijk niet blij met deze gang van zaken."

Nieuws
  • Burton Car Company