Citroën: 'SUV's zullen gaan verdwijnen'

Citroën CEO Vincent Cobée ziet de huidige SUV-trend als niets meer dan een onzinnig hype. Na de elektrische transitie zullen de zwaarlijvige, inefficiënte modellen op stelten volgens de Fransman snel verdwijnen.

Citroën: 'SUV's zullen gaan verdwijnen'

De huidige automarkt bevindt zich in een vreemde spagaat. Aan de ene kant moet alles zo efficiënt en duurzaam mogelijk om energie (en de planeet) te sparen, maar aan de andere kant haalt vrijwel iedereen zijn neus op voor een efficiënte hatchback, sedan of stationwagen. Als een model geen hoge instap, dakrails en overbodige plastic panelen heeft telt -ie gewoonweg niet meer mee. Bovendien worden de auto's alsmaar groter en zwaarder.

SUV's zijn slechte EV's

Die SUV-trend is een doorn in het oog van automerken die zich daadwerkelijk op duurzaamheid en efficiëntie willen richten. Een groot, hoog, vierkant model levert immers veel meer luchtweerstand en veel meer verbruik op. Volgens Citroën CEO Vincent Cobée zullen die eigenschappen het einde van de SUV gaan betekenen. In een wereld waar iedereen elektrisch rijdt zijn softroaders immers nog onzinniger dan nu, zo verklaarde hij aan Autocar:

"De transitie naar elektrische voertuigen zal aerodynamica veel belangrijker maken. Want om eerlijk te zijn, of je auto nu gestroomlijnd is of niet, met een verbrandingsmotor vergroot je gewoon de brandstoftank en zo lang je koopkracht de prijs van benzine irrelevant maakt, wat het doet voor 30-50% van de populatie, waarom zou je dan moeite doen?"

"In een volledig elektrische wereld verlies je autonomie vanwege de aerodynamica, dus de link is veel sterker. Dus alles wat hoog of vierkant is zal een onmiddellijk nadeel hebben wat betreft autonomie in een wereld waar iedereen op batterijen rijdt."

Zielige zwaargewichten

Naast de praktische problemen met elektrische SUV's voorziet Cobée ingrepen vanuit de overheden. In een wereld waar motorinhoud, brandstoftype en CO2-uitstoot niet meer belast kan worden zullen de meeste overheden namelijk overstappen op een systeem dat belast op gewicht en het formaat van het accupakket. De loodzware SUV's zullen daar uiteraard de dupe van worden:

"Er zal, daar ben ik van overtuigd, een vorm van reglement of opdracht of beloning zijn om gewicht en het formaat van accu's te beteugelen. Als je in Frankrijk nu een elektrische auto koopt die meer dan 2.4 ton weegt, dan krijg je geen belastingvoordelen. Dus als je begint te praten over minder dan twee ton en minder dan 60kWh or 70kWh, dan zullen SUV's daar zwaar onder lijden."

Nieuws
  • Stellantis