'Porsche werkt aan gigantische SUV bóven Cayenne'

Groot, groter, grootst! Volgens verschillende dealers mogen we binnenkort een titaan verwachten in het gamma van de trotse sportwagenbouwer.

'Porsche werkt aan gigantische SUV bóven Cayenne'

De SUV is de grootste melkkoe van de moderne autoindustrie. De hoge zit, makkelijke instap, stoere uitstraling en het gevoel van veiligheid zorgen ervoor dat de opgehoogde dozen in recordtijd de showrooms uit vliegen. Porsche weet als geen ander hoe sterk de aantrekkingskracht van softroaders is.

De Cayenne heeft het bedrijf immers vrijwel zelfstandig gered van de ondergang. Met de Audi Q5 Porsche Macan en Cayenne-afgeleide Panamera wist het merk voor het eerst in decennia financieel gezond te worden.

Only way is up

Dat Porsche de smaak te pakken heeft wat betreft SUVs is dus niet zo vreemd, maar de kant die de Duitsers op dreigen te gaan is dat wel. Omdat een model onder de Macan niet premium is kan het merk maar één kant op voor een nieuw model: omhoog. Binnen het segment van kolossen zoals de Mercedes-Benz GLS, BMW X7 en VAG's eigen Bentley Bentayga ligt de enige niche die Porsche nog kan opvullen.

On-Porsche

Het concept van de nieuwe mega-porker met drie zitrijen zou al getoond zijn aan een select groepje dealers.

Tegenover Automotive News Europe wisten twee uitverkorenen bijzondere uitspraken te doen: "Het is een nieuwe stijl, een nieuw voertuig dat gedeeltelijk sedan en gedeeltelijk crossover is. Het is een vlot ontwerp."

Een tweede dealer legde het heel anders uit: "Het is heel erg on-Porsche, met een vlak ontwerp van de achterkant. Het lijkt totaal niet op de Macan en de Cayenne."

Proefballonnetje

Een woordvoerder van Porsche wilde geen direct commentaar leveren op de geruchten, maar trok in plaats daarvan een vergelijking met het Porsche Unseen-project. Hierbij werden tientallen niet eerder vertoonde concept cars in één klap openbaar gemaakt.

Geen van deze modellen haalde echter het productiestadium. De woordvoerder wekte de suggestie dat de enorme zevenzitter die getoond werd aan de geselecteerde dealers eenzelfde doel had. Het was niet meer dan een interessant proefballonetje.

De 919 Street was het kopstuk van de Porsche Unseen-serie.

Landjet

Automotive News is er echter alsnog van overtuigd dat de giga-Porsche ergens in de tweede helft van het decennium geproduceerd worden in twee varianten: als plug-in hybride en volledig elektrische machine met een actieradius van 650 kilometer.

De zevenzitter met projectnaam "Landjet" zou op het nieuwe Project Artemis-platform komen dat op dit moment ontwikkeld wordt door Audi. Varianten met vier ringen en een grote B op de neus zijn uiteraard ook in de maak.

Ouderwetse decadentie, groen jasje

In een wereld waar de roep om efficiëntie en duurzaamheid steeds groter wordt is in ieder geval het goed om te weten dat de Volkswagen Group nog druk bezig is met het ontwerpen van schofterig grote crossovers waar niemand echt iets aan heeft. De spirit van de ouderwetse autoindustrie blijft dus ook na de groene revolutie nog altijd springlevend.

Nieuws
  • Bundesarchiv, Porsche, Mercedes-Benz