'Porsche Macan met verbrandingsmotor sterft in 2024'

De dagen van Porsche's traditionele instap-SUV zijn geteld: over drie jaar zal elke Macan een stekker meekrijgen.

'Porsche Macan met verbrandingsmotor sterft in 2024'

Voor de speciale GT-varianten van de iconische 911 werkt Porsche al enige tijd aan een manier om milieuvriendelijke e-fuels te produceren, maar de overige Porkers zullen niet gaan profiteren van die inzet.

Om aan de steeds strenger wordende emissie eisen te voldoen vervangen de Duitsers hun meer gangbare modellen langzamerhand door elektrische alternatieven. Naast de Panamera hebben we nu bijvoorbeeld de Taycan. De twee kunnen echter niet naast elkaar blijven bestaan. Hetzelfde geldt voor de compacte Macan en zijn aankomende emissieloze vervanger.

Juridisch vangnet

De benjamin van de Porsche SUV-familie werd afgelopen juli nog vernieuwd, maar die facelift diende slechts om het model fris te houden voor de komende drie jaar. Tegenover Autocar liet de hoofdverantwoordelijke voor de Macan-lijn ontvallen dat de traditionele versies van het model in 2024 exit zijn. Volgens Sebastian Staiger zijn de juridische vangnetten die door de fanatieke EU geplaatst worden de boosdoener:

"Er zijn meerdere limiterende factoren binnen een voertuigproject. Een van die factoren is uiteraard de wetgeving. Emissiewetten zijn daar onderdeel van. Vandaag is er nog geen definitieve beslissing genomen, maar we gaan er vanuit dat 2024 het jaar is."

Laatste kans voor de 'purist'

Net zoals bij de Panamera zal de benzine-Macan nog even naast zijn lithiumslurpende broertje verkocht blijven worden. Fans van een ronkende motor in een hatchback op stelten hebben dus nog even de tijd om 'een echte' aan te schaffen.

De Macan is leverbaar in drie smaakjes: een basismodel met de tweeliter TFSI viercilinder (265 pk) uit onder andere de Golf GTI, en de S en GTS met de 2,9 liter twin turbo V6 die we kennen van de Audi S4/RS4 (380 of 440 pk). Allemaal zijn ze gekoppeld aan een zeventraps DSG die het vermogen naar alle vier de wielen stuurt. Zelfs met de zwakste Macan zit je in 6,4 seconden op de honderd kilometer per uur. De S doet het in 4,8 en de GTS heeft er slechts 4,5 seconden voor nodig. De topsnelheid light op 232, 259 of 272 kilometer per uur.

Nieuws
  • Porsche