Skeere tijden: Porsche stopt Skodamotor in de Macan

De nieuwe Porsche 718 Boxster heeft een viercilinder, en aangezien dat een eigengemaakte lekkere boxerploffer is, vinden we dat geen probleem. Echter, de sluizen zijn nu opengezet in Stuttgart, want nog geen week later komt er een Macan-vierpitter.

Je zou denken dat Porsche zijn nieuwe motor nu lekker gaat pushen in meerdere modellen, maar nee. Niet de 2 liter boxer met 300 pk ligt in de instap-Macan, maar een 2.0 TSI vier-in-lijn, met 252 pk en PDK. 0-100 gaat in 6,5 seconden en de top ligt op 229 km/u. Veel meer heb je niet nodig, maar wie die mening is toegedaan, die koopt maar een Kia.

We kunnen twee redenen bedenken waarom Porsche gekozen heeft hetzelfde blok als in een Skoda Octavia in zijn luxe-SUV te leggen: ten eerste omdat de Macan de motor niet in het midden achter de bestuurder, maar voorin heeft. Wellicht leidde deze layout tot technische complicaties. Een tweede reden is dat een 300 pk sterke blafboxer te veel zou kannibaliseren op de 340 pk sterke Macan S (V6).

China had in 2014 overigens de twijfelachtige eer het spits af te bijten als eerste markt met een Macan-viercilinder, destijds goed voor 237 pk'tjes, en ook de Britse markt heeft al een viercilinder Macan.

Update: hij kost in Nederland 69.400 euro

Porsche's schrale instapper komt in juni 2016 op de markt. In Duitsland ga je deze net-niet Macan vanaf 55.669 euro rijden, in Nederland zal de prijs hoger zijn dan dat, maar desgevraagd laat Porsche Nederland weten nog aan het kraken te zijn op de prijs. Zodra deze bekend is voegen wij hem toe.

De huidige Macan S benzine-instapper heeft hier een vanafprijs van € 92.200 (of 2 ton, voor wie nog in Hfl rekent), hier kan een vierpitter mooi onder duiken. Het zal nog steeds een bult geld zijn voor een vierpitter, maar dat zeggen we ook van een BMW 740e, of een Volvo V90. En reken maar dat dit alles gaat verkopen, dat is de nieuwe realiteit.