Chinese hypercar kan springen en dansen (video)

In de categorie, 'oké, maar wat moet je ermee' hebben we vandaag de flitsend klinkende Yangwang U9. De volledig elektrische hypercar moet het niet hebben van zijn krachtige aandrijflijn, maar van zijn bijzondere gimmicks.

Chinese hypercar kan springen en dansen (video)

In de hoogste regionen van de autowereld moet je de grootste moeite doen om op te vallen. Je komt immers niet zomaar in het rijtje tussen Pagani, Bugatti en Koenigsegg te staan. Helemaal alles op elkaar gaat lijken (en naar elkaar gaat klinken) vanwege de elektrische revolutie is het handig om wat unique selling points achter de hand te hebben. Bij het Chinese Yangwang denken ze de oplossing gevonden te hebben. Naast indrukwekkende cijfers kan de aankomende U9 hypercar namelijk allerlei trucjes.

IWD-platform

Yangwang klinkt misschien als een cynisch verzonnen naam. Toch is het daadwerkelijk het Chinese woord voor 'omhoog kijken' of 'afgunst'. Het merk is opgezet als de luxedivisie van autobouwer BYD Auto. BYD staat overigens weer voor het niet zo Chinese Build Your Dreams. Yangwang pakte meteen een primeur met het e4-platform, het eerste platform met vier onafhankelijk van elkaar opererende motoren: individual wheel drive.

Gecombineerd met actieve ophanging maakt het platform een aantal aparte stunts mogelijk. Zo kan de U9 net als een oude Citroën onverstoord doorrijden op drie wielen. Door de IWD-aandrijflijn maakt het bovendien niet uit welk wiel mist. Er zijn immers geen aandrijfassen of versnellingsbakken.

Only in China

Het klapstuk van de Yangwang-repertoire is de optie om de U9 te laten dansen. In tegenstelling tot het wapperen met deuren van Tesla is de hyper-EV echt los in de heupen. Het niveau van een '64 Impala lowrider wordt echter bij lange na niet gehaald.

Europese klanten die enthousiast geworden zijn van een 1.115 pk elektrische hypercar die ollies doet en danst als je vader met kerst zullen teleurgesteld achterblijven. De Yangwang U9 komt immers alleen in China op de markt. Met een prijskaartje van omgerekend 145.000 euro moet de auto gaan concurreren met een andere Made in China hyper-EV, de 1.225 pk sterke Aion Hyper SSV.