Citroën Xantia driewielers doen 200 km/h op snelweg (videos)

Een stelletje hoonigans in Iran hebben de beroemde hydrneumatische vering tot het uiterste getest: op drie wielen proberen de waaghalzen zo hard mogelijk te gaan.

Citroën Xantia driewielers doen 200 km/h op snelweg (videos)

Citroën's hydropneumatische veersysteem was decennialang hét visitekaartje van het eigenzinnige merk. De Fransen waren er zelfs zo aan verknocht dat ze het systeem probeerden te gebruiken in de brute Group B rallyklasse. Door middel van veerbollen gevuld met stikstof en hydraulische vloeistof kon er met het systeem een bijzonder soepel rijgedrag gerealiseerd worden.

Het systeem werd bovendien op druk gehouden door de motor, wat een bijzondere optie opleverde. Zelfs op drie wielen bleef hield de auto zichzelf perfect recht. Deze eigenschap redde in 1962 zelfs het leven van de toenmalige Franse president Charles de Gaulle toen zijn DS19 beschoten werd bij een moordaanslag.

Trucje testen

Recent leek het een paar topchauffeurs in Iran het een perfect idee om het trucje uitvoerig te testen...op de hoogst mogelijke snelheid. In een YouTube-video zien we twee witte Xantia's waarvan het rechterachterwiel verwijderd is. Vanuit een derde camerawagen zien we het duo steeds harder rijden op een brede snelweg.

Uiteindelijk worden er snelheden van rond de 200 kilometer per uur bereikt, dicht bij de topsnelheid van zelfs de allersnelste Xantia's. Het computergestuurde Hydractive-systeem houdt gelukkig stand, zelfs als het tijd is om op hoge snelheid om een vrachtwagen heen te slingeren. De waarde van het hydropneumatische concept werd dus bijzonder goed bewezen, maar we raden het niet aan om het zelf te proberen.

Algemeen
  • VideoCitro, mohammad gharibshah, monshyzadeh arya