330 km/u snelle twin turbo Citroen SM met transporter onder de hamer

Wil jij met het hoogst mogelijke comfort en op de meest stijlvolle manier keihard gaan? Met deze complete Citroen SM-set kom je aan je trekken.

325 km/u snelle twin turbo Citroen SM met transporter onder de hamer

De Citroen SM is voor veel mensen nog steeds "de auto van Johan Cruijff". Het was een comfortabele, gestroomlijnde grote coupe die het beste probeerde te maken van het recente huwelijk tussen Citroën en Maserati. De soepele hydropneumatische vering en veilige voorwielaandrijving van Citroën werden gekoppeld aan een 3,0 liter V6 geleend van de Maserati Merak.

Ongekende verschijning

Toen de SM in 1970 op de markt kwam was het een ongekende verschijning. Er was niets dat op de auto leek. Dat vond Amerikaanse Buick-monteur Jerry Hathaway ook. Nadat hij de auto voor het eerst zag in 1972 raakte hij smoorverliefd en begon hij een onderdelenvoorraad aan te leggen.

Dit werd uiteindelijk een nieuwe zaak, met een ietwat pikante titel: SM World. Vast leuk om uit te leggen op feestjes. Met de officiële steun van Citroën begon Hathaway in 1976 de weinige Amerikaanse SM's te onderhouden vanuit zijn nieuwe zaak in Los Angeles.

Gouden tip

Van SM World klant Jon McKibben, een ervaren land speed record racer, kreeg Jerry het idee om de gestroomlijnde vorm van de SM tot het uiterste te testen. De auto werd compleet gestript en de 180 pk Maserati V6 werd met een setje dikke Weber carburateurs opgefokt naar 250 pk. Op de zoutvlakte van Bonneville haalde de auto in 1979 in die vorm 243.3 kilometer per uur.

De SM racer is volledig gestript.

Nooit genoeg

Dat was natuurlijk niet snel genoeg voor Jerry. Met dank aan twee flinke Garrett turbo's kreeg hij de SM in 1985 uiteindelijk door de 200 mijl per uur (320 kmu/) barrière. Een pieksnelheid van 332.2 werd gemeten in 1987, maar de recordrun gezet door zijn vrouw Sylvia kwam uit op 325.5 kilometer per uur. Daarmee is de auto niet alleen de snelste SM, maar zelfs de snelste Citroën ooit. Het record in zijn klasse bleef uiteindelijk 23 jaar staan.

Dankzij flinke turbo's kon de auto records breken.

Vervangingstrailer

Terwijl de SM de recordboeken inreed had Jerry Hathaway te maken met een tegenslag: zijn truck en trailer waarmee hij de auto vervoerde werden gestolen. In plaats van een nieuwe set te kopen besloot hij zelf een combinatie te bouwen. Dat resulteerde in een unieke SM pickup met 'fifth wheel'-koppeling en een aanhanger voorzien van dezelfde instelbare hydropneumatische vering. Inladen werd daarmee kinderlijk eenvoudig.

Relatief koopje

Na een vechtscheiding heeft Sylvia Hathaway de SM-combinatie echter overgenomen en te koop gezet. De complete set wordt daarom aangeboden bij veilinghuis Gooding & Company. Ondanks het feit dat zowel beide auto's als de trailer compleet uniek zijn, valt de prijs relatief mee. Er worden eens een keer geen miljoenen gevraagd.

Voor een geschatte opbrengst van $100.000 tot $200.000 mag de hele boel van de hand. Er is geen minimumprijs ingesteld. Citrofielen van Nederland, sla je slag.

Cargasm
  • Good & Company