Documentaire over 'de auto van Johan Cruijff': Project S

Wie denkt aan de auto van Johan Cruijff moet denken aan de Citroën SM. De balkunstenaar reed de eigenaardige Frans/Italiaanse mengeling en maakte de auto mede beroemd. De speciale SM heeft nu een eigen documentairefilm: Project S.
Citroën SM

Binnenkort in een bioscoop/televisiezender/streamingdienst bij u in de buurt te zien: Project S. Deze documentaire gaat over de bijzondere (bijzonderste?) Citroën SM. De auto brengt na vele decennia nog steeds de harten van velen op hol. De combinatie van de speciale hydromechanische vering, de Italiaanse motor van Maserati en het aparte design van Robert Opron zorgt voor een auto die zijn weerga niet kent.

Makers Davied Eliasar en Dirk Besteman hebben jaren besteed aan het vinden van de juiste personen om te filmen. Ze werden beiden geïnspireerd door het uiterlijk van de SM en ontdekten dat er nog helemaal geen docu over de auto bestond. Tijdens het maken kwam het duo uit op allerlei plekken, bij kenners als Jay Leno en zelfs bij ontwerper Robert Opron in Frankrijk. Ze gingen ervoor naar clubmeetings en kwamen daar weer mensen tegen die interessante mensen kenden.

Jazz

Omdat een film met alleen maar een auto en pratende hoofden niet interessant is, gingen Eliasar en Besteman verder. Ze wisten jazzmusicus Benjamin Herman te strikken voor de soundtrack. Ook Herman bleek een gevoelig plekje voor de SM te hebben en hij componeerde een heel album voor de film. Opvallend genoeg heeft de musicus zelf overigens geen rijbewijs. De sterrenmix houdt niet op bij Benjamin Herman, want Eliasar en Besteman wisten ook de wereldberoemde ontwerper en inmiddels overleden Wim Crouwel te strikken voor het design van de poster.

Jay Leno

Dat Jay Leno een autoliefhebber is hoeven we hier natuurlijk niet te vertellen. De oud-Tonight Show-presentator heeft in zijn ruime collectie ook een DS en SM en maakte daar al eens een aflevering over in Jay Leno's Garage. Via-via kregen Eliasar en Besteman het ook voor elkaar om bij Jay binnen te komen. In de studio waar hij normaal zijn afleveringen over auto's opneemt vertelt hij over zijn band met de SM.

Romantiek

Wat alle gefilmde mensen verbindt is -uiteraard- hun liefde voor de auto. Daarnaast komt naar voren dat ze zoeken naar een vorm van romantiek. De tijd dat auto's nog werden ontworpen, waarna de technici de techniek er maar ergens in moesten verstoppen. Toen de designer nog de baas was en de marketingafdeling nog niet was uitgevonden. Er werd niet een lelijke neus op een auto gezet omdat de mensen in China dat graag willen (lezen jullie mee, BMW?).

De romantiek gaat verder. Alle geïnterviewden nemen het voor lief dat hun Citroën soms zijn/haar dag niet heeft. Er komt een verzamelaar aan het woord die een ellenlange lijst van onderdelen opnoemt die hij altijd bij zich heeft. Er moet geen bagageruimte in de achterbak meer overblijven met zoveel reservebougies, -raditeurs en -v-snaren.

Zien

De film Project S zelf kijken? Tja, dat is nog even afwachten. De makers zijn in onderhandeling met een aantal distributeurs en uitzenders. Hopelijk is er snel iets over bekend, want het is zeker een film die je als autoliefhebber gezien moet hebben. Hieronder de trailer en de Q&A die interviewer Gijs Groenteman met Davied en Dirk had bij de première van de film. En ook de mooie poster die Wim Crouwel voor de film maakte.