Citroën belooft: wij gaan weer gestoorde auto's maken

De enige mensen die niets vinden van de Citroën DS zijn mensen die de Citroën DS niet kennen. Dát was ooit Citroën, een merk dat autodesign tot experimentele kunst had verheven. Helaas volgden in de jaren zeventig de Dark Ages. Tot nu.

Nou ja, laten we niet op de zaken vooruitlopen. De CEO van Citroën, de Britse Linda Jackson, heeft tegen Bloomberg gezegd dat zij terug wil naar een merk dat het midden houdt tussen "different and bizarre". Natuurlijk hopen we dat dit waar is en kijken wij reikhalzend uit naar een tijd dat we ons kunnen afvragen of het een vogel, een vliegtuig of een Citroën is, maar de kunst die het merk ooit beheerste is al in 1976 door lobotomie onschadelijk gemaakt. Het is toch een beetje alsof Brigitte Bardot ons nu vertelt dat ze weer een seksbom wil zijn. Succes daarmee.

Het is allemaal de schuld van Peugeot, ook ooit een groots merk, dat Citroën in 1976 overnam. Het schrapte onmiddellijk alle auto's die ook maar enigszins verwant waren aan de DS. Het was een gruwelijke amputatie en een artistieke hersenverwijdering die Citroën nooit te boven is gekomen. Het ging de afgelopen decennia slechter en slechter en uiteindelijk was Citroën even opwindend als Ikea-meubilair. 

Twee jaar geleden gloorde er hoop met de gestoorde C4 Cactus. Vindt ook iedereen wat van, dus dat zit goed. Maar met de luxe, de LSD en het idee dat je een auto rijdt die Louis XVI ook alleraardigst had gevonden om een potje pétanque in te spelen, nee, daar heeft het allemaal niets te mee te maken. Aan de andere kant: de DS-serie, het semi-premium merk-binnen-merk dat Citroën ook voert, laat zien dat het nog steeds kan, dat nog niet alles verloren is, dat Citroën op een dag weer een interessant merk kan worden. 

Maar er is nog veel te doen: de DS5 is een prachtige auto, maar te weinig Citroën: onvoldoende hallucinante trekjes, geen grotesk onnodige details, geen technologische doorbraken, gewoon geen maatstaf. Erger nog: de facelift is alweer minder aansprekend dan het oude design

Woensdag wordt de nieuwe C3 gepresenteerd. Eens kijken of Citroën ons heeft voorgelogen met lauwe marketingpoep, of een automobiel onthult die volledig is gemaakt van bizarrium. (Spoiler: de eerste gelekte beelden zijn quirky maar verhouden zich tot een DS zoals een Mini zich tot een Rolls verhoudt.)