Waarom deze Volkswagen up! maar 20 pk heeft 

Een up! is wat betreft vermogen al geen hoogvlieger, maar dit kekke knalgroene exemplaar is wel heel erg zwak. Hoe zit dat?

Waarom deze Volkswagen up! maar 20 pk heeft 

De Volkswagen up! is een zeer bekend gezicht op de Nederlandse wegen. Het kleintje van VW is inmiddels al ter ziele gegaan, maar was in zijn lange productieperiode van 2011 tot 2023 een razend succes.

Van het hierboven afgebeelde groene exemplaar zou je dus niet zomaar opkijken. Tot je de specificaties erbij pakt.

Cheetah?

We hebben het hier namelijk helemaal niet over een VW, maar een Geparda. Dat is Duits voor jachtluipaard, beter bekend als een cheetah.

De naam is heerlijk ironisch, aangezien de eenliter driecilinder met standaard minimaal 60 pk geknepen is tot een schamele 20 pk. Bovendien is de achteras vervangen door een exemplaar met twee wielen in het midden.

Volwassen vervoer

De aanpassingen hebben alles te maken met de doelgroep van de Geparda. Het autootje is namelijk bedoeld voor mensen met een A1-rijbewijs. In Duitsland kun je al vanaf 16 jaar oud met dit rijbewijs op een 125 cc motorfiets rond tuffen.

Daarnaast mag je ook een driewieler in de L5e-categorie besturen. Het bedrijf achter de verbouwde up! promoot de auto dan ook als een volwassen, zuinig en veilig alternatief voor echte driewielers, quads en motorfietsen.

Ondanks de heftig geknepen motor haalt de Geparda nog altijd een nette 111 kilometer per uur. In theorie kun je er dus vrolijk de autobahn mee op. Net als met een lichte motorfiets zal dat waarschijnlijk geen pretje zijn. Interesse? Je eigen BMW Isetta-achtige up! kost je zo'n 20.000 euro.