Dochter Lee Towers koopt Nederland's grootste sportwagenbouwer

Nee, niet Donkervoort. En zeker niet Spyker. Het eigenzinnige Burton is overgenomen door de dochter van de bekende volkszanger.

Dochter Lee Towers koopt Nederland's grootste sportwagenbouwer

Wanneer je het over Nederlandse sportwagens hebt denk je niet meteen aan Burton, maar het bedrijf uit Zutphen heeft al meer dan 1300 exemplaren verkocht. Het gaat hierbij niet om een vuurspuwende supercar, maar een guitig wagentje op basis van de overbekende 'Lelijke Eend': de Citroen 2CV.

2CV-specialisten Iwan en Dimitri Göbel brachten de Burton in 2000 op de markt als een sterk verbeterde versie van de Lomax, een kit car op dezelfde basis. Het sportwagentje werd aangeboden naast een pickup-versie van de 2CV, die de broers al in 1998 getekend hadden.

Te groot

Het succes van de Burton is de Göbel-broers eigenlijk wat te ver gegaan. Hoe groter het bedrijf werd, hoe verder ze van hun passie af kwamen te staan. Ze verdronken vooral in financiële en administratieve werkzaamheden in plaats van nauw betrokken te zijn bij het productie en ontwikkelingsproces.

Om die rust en focus weer terug te krijgen zetten de broers het bedrijf in 2019 al te koop. Gisteren is er eindelijk een deal gesloten met het familiebedrijf van Claudia Vrolijk-Huijzer. Toevallig is zij de dochter van Leendert Huijzer, beter bekend onder zijn artiestennaam Lee Towers.

Burton International

Vrolijk-Huijzer heeft de entiteit Burton International opgericht om op de beurs via de verkoop van aandelen de aanschaf van Burton Car Company te financieren. Het gaat om ongeveer 5 miljoen euro. "Ik ben wel heel blij met de manier van financiering kan ik zeggen. Ben je gek op auto's? Dan kan je nu dus aandeelhouder worden in Burton’’ zo stelt Iwan Göbel tegenover De Stentor.

Rooskleurige toekomst

Met de nieuwe eigenaar en de hernieuwde focus van de Göbel-broers lijkt Burton een rooskleurige toekomst tegemoet te gaan. In tegenstelling tot de meeste bedrijven in de automotive sector is de coronacrisis namelijk voordelig geweest voor de fabrikant. Burton zag de winst met zo'n 29 procent stijgen.

De meeste Burtons worden namelijk als kit car verkocht. Blijkbaar sloeg de COVID-verveling bij veel mensen om in de drang om zelf een sportwagentje in elkaar te sleutelen. Dat kan al vanaf €4500. Geen zin om vieze vingers? Dan kun je een complete auto samenstellen vanaf €25.000.

Nieuws
  • Burton Car Company