Zeg maar dag tegen uw leaseauto: door corona gaat die verdwijnen

Leaserijders gaan een ding van het verleden worden. Boosdoener is corona en het daarop volgende thuiswerken. Althans dat is de verwachting.

Auto

Als u straks grotendeels thuiswerkt en ook alle meetings via Teams/Zoom/Skype gaan, hoeft u helemaal de weg niet meer op. Waarom zou uw werkgever dan een auto voor u regelen? Dat is althans de vrees van degenen die zich inzetten voor de leaserijders van Nederland: de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR).

In een gesprek met het AD zegt BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens: "Als thuiswerken en digitaal vergaderen blijvend zijn, dan is het effect dat er minder woon-werkkilometers worden gereden, dat er minder zakelijke afspraken op locatie zijn en dus dat er minder behoefte is aan een auto van de zaak. Een leaseauto is nu vaak een secundaire arbeidsvoorwaarde die in de arbeidsovereenkomst staat. Wie nu een leaseauto heeft, raakt hem niet zomaar kwijt. Voor nieuwe contracten kan ik me voorstellen dat er naar andere oplossingen wordt gekeken."

De Vereniging Zakelijke Rijders ziet dat liever niet gebeuren (want dan zijn ze hun functie kwijt). Jan van Delft, van de VZR: "We krijgen van onze leden bij kleinere bedrijven al te horen dat de leaseauto’s eruit gaan en dat poolauto’s ingezet worden voor wie een auto nodig heeft. Maar ook bij grotere bedrijven wordt er met de ondernemingsraden over gesproken."

Volgens Van Delft moet er dan wel iets fiscaals geregeld worden voor de forenzen die hun leasewagen kwijtraken. "Wij willen een mobiliteitsbudget voor zakelijk verkeer. Dat een werkgever bijvoorbeeld zegt: hier heb je 800 euro per maand en daar moet je het mee doen. Dat moet fiscaal geregeld worden. Dan wordt een Nederlander slim. De ene keer zal hij een auto huren, dan weer met het ov reizen of besluiten thuis te werken."

De BOVAG denkt overigens dat leasemaatschappijen hierop gaan inspelen: "We zullen allerlei nieuwe producten zien. Mobiliteitsproducten die een mix zijn van ov, fiets en auto’s." Dat doen bedrijven als Lynk & Co al, maar ook NS en PON werken met Hely aan een geïntegreerd mobiliteitsconcept.

Nieuws
  • ProShots