Private lease of toch gewoon zelf aanschaffen?

Ben je als autoliefhebber weer toe aan een nieuwe wagen? Dan heb je jezelf vast al wel eens de vraag gesteld of private lease wat voor jou is of dat je beter de auto kunt aanschaffen. In dit artikel bespreken we voor- en nadelen van beide opties. 

Private lease of toch gewoon zelf aanschaffen?

Auto kopen of leasen? 

Als fervent autoliefhebber en regelmatige bezoeker van autobahn.eu ben jij natuurlijk precies op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen in autoland. En vanzelfsprekend heb je een of meerdere favoriete merken, waar je graag in rondrijdt. Ben je weer toe aan een nieuwe auto, omdat jouw beoogde droomauto net even andere, betere, leukere features heeft dan je huidige?

Dan ben je natuurlijk al druk op zoek naar een mooie deal. Je stelt jezelf daarbij waarschijnlijk twee vragen: Nieuw of occasion en leasen of kopen? De eerste vraag hangt natuurlijk grotendeels af van je beschikbare budget, maar zeker ook van je voorkeur. En daarnaast moet de vraag kopen of leasen nog beantwoord worden. En ook dat is grotendeels een kwestie van voorkeur!

Voor- en nadelen van leasen op een rijtje 

Zowel nieuwe auto's als occasions kun je leasen. Bij particulieren heet dat private lease. Er zijn diverse maatschappijen die dat aanbieden, met verschillende voorwaarden. Het loont om die te vergelijken. Over het algemeen zijn er echter wel een paar gemeenschappelijke kenmerken van leasen.

Het belangrijkste voordeel voor veel mensen is dat je bij leasing een vast bedrag per maand betaalt gedurende een afgesproken periode. In dat bedrag zijn over het algemeen alle vaste kosten zoals wegenbelasting, onderhoud en (all risk) verzekering opgenomen. Alleen de brandstof of elektriciteit, parkeerkosten en verkeersboetes betaal je uiteraard zelf. Je weet dus in grote mate waar je aan toe bent. Een ander voordeel is dat er een grote keuze aan auto's is, en waarschijnlijk ook jouw voorkeur er wel bij zit.

Het belangrijkste nadeel is dat je vastzit aan de termijn van het contract en daar meestal niet vervroegd van af kunt als je situatie wijzigt. En na afloop van het contract moet je de auto vaak inleveren, ook als je er dik tevreden over bent, en een nieuw contract afsluiten of alsnog kopen.

Voor- en nadelen van kopen op een rijtje 

Het kopen van een auto, nieuw of occasion, levert meer flexibiliteit op. Reeds bij de aanschaf. Je bent namelijk niet afhankelijk van het aanbod van de leasemaatschappij, maar hebt letterlijk keuze uit alle beschikbare auto's in de markt die binnen jouw budget vallen. Ook bij het wisselen van auto, wat voor jou als autofan wellicht vaker voorkomt dan bij anderen, heb je meer flexibiliteit. Je bent immers niet afhankelijk van een contract en kunt de auto (door-)verkopen en een andere kopen wanneer jij wilt. En dat is natuurlijk wel handig als er iets in jouw persoonlijke leven verandert, zoals gezinsuitbreiding, financiële wijziging, of als je plotseling veel meer of minder gaat rijden.

Het belangrijkste nadeel van een auto kopen en bezitten is natuurlijk wel dat je geconfronteerd kunt worden met wisselende kosten aan onderhoud, verzekering en ook belasting. Minder financiële zekerheid en vastigheid dus! Daarnaast moet je bij de aanschaf in een keer een groot bedrag neertellen.

Een auto financieren 

Beslis je om een auto te kopen en heb je niet voldoende spaargeld om de investering in een keer te kunnen voldoen, of wil je dat geld voor wat anders gebruiken, dan is er de optie van autofinanciering. Bij geld lenen auto ga je voor een periode tussen 3 maanden en 60 maanden een persoonlijke lening aan. Je hebt dan het geld beschikbaar tijdens de aanschaf van je auto en kunt in een periode die je zelf kiest dat geld terug betalen. Daarbij dient ook nog opgemerkt te worden dat vervroegd aflossen, bijvoorbeeld bij een financiële meevaller vaak heel gemakkelijk is. Houd er wel rekening mee dat je rente moet betalen over de lening en dat het totaalbedrag van terugbetaling en rente altijd hoger zal zijn dan het oorspronkelijk geleende bedrag.

Veel rijplezier gewenst

Met deze informatie over de voor- en nadelen van private lease en kopen van een auto kun je vast beslissen wat voor jouw situatie verstandig is. We wensen je alvast veel rijplezier in je nieuwe stalen ros!

Algemeen
  • Adobe Stock