Lynk & Co wil €500 voor nieuwe auto

Het Zweeds-Chinese Lynk & Co is de tweede spin-off van het huwelijk tussen Volvo en Geely. Na het elektrische Polestar is er nu het nieuwe Lynk & Co. Ze verkopen geen auto's maar verabonnementeren ze. Wat? Nou ja, verhuurleasen, maar dan anders. Zeg maar.

Lynk & Co

Als de productieafdeling van Lynk & Co net zo goed werkt als de communicatieafdeling dan houden we ons hart vast. Het bedrijf negeert Autobahn al sinds het begin alsof we nooit bestaan hebben. Gelukkig voor Lynk's marketing-KPI's negeert Autobahn niet terug.

Vandaag is de langverwachte lancering van het abonnementssysteem van Lynk & Co. Het Zweeds-Chinese autobedrijf gaat auto's niet verkopen via dealers, want dat is ouderwets en dat mag Volvo doen. Het gaat auto's ook niet verkopen via Stores, want dat doet Polestar. Lynk & Co gaat auto's zelfs helemaal niet verkopen, het gaat auto's via een abonnement aanbieden.

Er zijn twee soorten abonnementen te krijgen bij Lynk. Het eerste is een versie waarbij je maandelijks €500 overmaakt. Daarvoor krijg je beschikking over je eigen auto met daarbij een onderhoudscontract en een verzekering. In principe dus een private leasecontract, maar dan een versie die je kunt opzeggen als je geen zin meer hebt in het abonnement. Wie €500 teveel vindt, kan dat abonnement alsnog nemen, maar dan de auto ook beschikbaar stellen als hij niet door de hoofdabonnementshouder gebruikt wordt.

In dat geval komt de houder van een ander abonnement in beeld: het gratis abonnement. Die abonnee heeft een account waarvoor hij maandelijks niets betaalt, maar wel als hij de auto gebruikt. We stellen ons voor dat er een app is waarop je de auto opzoekt en die huurt. De kosten worden verrekend met het abonnement van degene die €500 per maand betaald. Zijn auto wordt dan door jou gebruikt.

Het lijkt ons een wat onprettig systeem. Je moet altijd al je spullen uit je auto meenemen en iemand anders rijdt steeds in je auto rond. Het is niet de eerste de beste share-car, het is het apparaat waar je maandelijks €500 voor betaalt. Daarnaast moet de carsharer de auto dan dus weer terugbrengen. Dat ondermijnt het idee van car sharing nogal.

Lynk & Co 01

De eerste Lynk & Co heeft een originele naam: 01. Het is een SUV op basis van het platform van de Volvo XC40 en de Polestar 2 (ook al zo'n leuke naam). Voorin ligt geen elektromotor maar een 1,5 liter driecilinder, okay er is wel een elektromotor in de auto aanwezig want hij is hybride. Er is ook een PHEV die naast de gewone hybridisering een batterijpakket heeft waar de auto 70 kilometer ver mee moet kunnen komen. Opties zijn er niet, want de 01 heeft alles al aan boord.