Bommetje! Volvo's moederbedrijf toont originele SUV

Volvo's moederconcern Geely heeft een nieuw merk met bijbehorend origineel SUV-Concept gepresenteerd: de Lynk & Co 01. De auto is helemaal connected en gaat na China ook Europa en de VS veroveren. Binnen enkele jaren moeten er 4 modellen staan.

In de aanloop naar de presentatie gisteravond had Geely de naam Lynk & Co al laten vallen, maar nu hebben we een concreet product, en dat ziet er goed uit! De SUV krijgt de lekker minimalistische naam '01', een productieversie komt in het vierde kwartaal in China op de markt. In 2018 volgen Europa en de VS, en drie jaar later moeten er in totaal vier voertuigen staan: de SUV, een sedan, een hatchback en een crossover. Elk volgend model krijgt simpelweg een opvolgend nummer.

Lynk & Co maakt hiervoor gebruik van het de Compact Modular Archictecture (CMA), Volvo's platform voor zijn kleinere modellen, waar onder andere de XC40 op komt de staan. En in plaats van 'Volvo' moeten we eigenlijk 'CEVT' (China-Euro Vehicle Technology) zeggen, deze in Gotenburg gevestigde Zweedse dochter van Geely (op een steenworp van Volvo zelf gevestigd) doet de ontwikkeling van de platforms voor de automerken van het Chinese concern. 

De 01 is een slagje groter dan de XC40, ongeveer van het formaat Skoda Kodiaq. Gisteravond ging in Berlijn het doek er af. De SUV moet profiteren van alle veiligheids-know how van Volvo en krijgt ook de 3- en 4-cilindermotoren van de Zweden.

In het interieur vinden we een 10" vrij configureerbaar centraal infotainmentdisplay. De basisgedachte van de auto's is dat ze om de technologie heen worden gebouwd, in plaats van dat de auto als uitgangspunt wordt genomen, en de tech er naderhand in wordt geïntegreerd. Elke auto heeft onboard telematica en is verbonden met de cloud. De verkoop zal alleen online gebeuren, met een mondiaal gestandaardiseerde prijs. Kortom: de ideale auto voor de urban hippe millennial, als die een nieuwe auto kan betalen.

Dit klinkt allemaal veelbelovend, en heeft in principe alle ingrediënten om de Europese markt daadwerkelijk te betreden, waar tot nu toe elk ander Chinees merk -ook het hoog van de toren blazende Qoros- heeft gefaald. Daarnaast is het ontzettend verfrissend om naast alle roofkopieën eindelijk eens iets echt origineels te zien komen uit China, hoewel de voorkant met zijn lampen gestapeld op lampen gestapeld op lampen een beetje druk en Techart Magnum-achtig aandoet. Maar grosso modo oogt het strak.

Kortom: wij zijn hyped. Nu alleen zien of Lynk & Co een goed gevolg kan geven aan de hooggespannen verwachtingen.