Te koop: de Lelijke Eend met twee motoren

Een Franse auto met twee motoren, dat kan maar een reden hebben: als de ene stuk is blijft de andere het doen. Fout. Deze 2CV Sahara heeft vierwielaandrijving en is tamelijk speciaal, daarom moet hij op een veiling veel geld gaan opleveren.

Als dit een Japanse of Chinese auto was geweest had hij 4x4x2x2CV geheten, maar de Fransen vonden het beter om hem naar hun achtertuin te noemen. Daarom heet dit geval 2CV Sahara. Het speciale is dat er niet alleen een motor in ligt die de voorwielen aandrijft, achterin ligt een extra exemplaar dat de achterwielen van vaart voorziet. Beide motoren kunnen onafhankelijk van elkaar worden aan- en uitgezet. Daarmee is dit een van de weinige auto's ter wereld is die voorwieleaandrijving heeft, maar ook achterwielaandrijving, of vierwielaandrijving.

Het ter veiling gebrachte model is uitgebreid getest in Afrika. De Nigeriaanse eerste eigenaar reed er in ieder geval twee keer mee dwars door de Sahara. De laatste keer deed hij dat toen hij onderweg was naar de huidige verblijfplaats van de auto: Groot-Brittannië. Om ruimte te maken voor de extra motor is de achterbak opgeofferd en het reservewiel is op de motorkap geplaatst. De benzinetanks die nodig zijn voor een woestijncrossing zijn voor het gemak maar onder de bestuurder en de passagier ingebouwd, lekker veilig. De vulopeningen bevinden zich daardoor in de voorportieren.

Van de 694 Citroëns 2CV Sahara die er werden gebouwd zijn er wereldwijd nog maar ongeveer 100 over. Dat maakt hem exclusief en daarmee vrij prijzig.  Al is £60.000 tot £65.000 exclusief BTW nog best een overzichtelijke getal voor een museumstuk. En het is weer eens wat anders dan de Flodder-BX.