Donkervoort D8 GTO JD70 R: het ultieme trackday speeltje

Neerlands beste sportwagenbouwer is met een track-variant gekomen van het JD70 jubileum model. Ondanks onveranderd vermogen is de JD70 R vijf seconden sneller op het circuit.

Donkervoort D8 GTO JD70 R: het ultieme trackday speeltje

Donkervoort vierde vorig jaar de 70ste verjaardag van oprichter Joop Donkervoort met de D8 GTO-JD70, de eerste sportwagen die af fabriek 2g kan genereren in de bochten. Met de GTO-JD70 R doet het merk er nog een schepje bovenop. De R-versie is niet bedoeld voor straatgebruik en kan daarom nog veel extremer afgesteld worden.

Motor

Tekenend voor de JD70 R is het feit dat de motor onveranderd is gebleven. Net als bij de reguliere JD70 komt de aandrijving van de glorious klinkende 2,5 liter TFSI vijfcilinder die we kennen van de kleinere Audi RS-modellen en de KTM X-Bow GTX. In de handen van Donkervoort levert het blok 415 pk en 520 Nm aan koppel.

Toch is de R ook in een rechte lijn sneller. Dit komt door het vervangen van de standaard handgeschakelde vijfversnellingsbak door een sequentieel exemplaar met zes verzetten. De bak komt recht uit de racerij en kan sneller schakelen dan een mens ooit zou kunnen, mede dankzij de mogelijkheid om het gas vol ingedrukt te houden bij het opschakelen. Bij het terugschakelen wordt er automatisch tussengas gegeven om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Gecontroleerde furie

Natuurlijke is de JD70 R niet alleen een raket rechtuit. Dankzij raceslicks van Nankang, aangepaste (en volledig instelbare) ophanging, carbon-keramisch race-remmen en op de racerij afgestemde ABS is de auto nog capabeler geworden in de bochten.

Donkervoort zegt dat de grens nu zo ver ligt dat zelfs professionele coureurs coaching nodig zullen hebben om alles uit de JD70 R te halen. Voor iets mindere goden is er ook stuurbekrachtiging beschikbaar, wederom instelbaar. De aanpassingen hebben het gewicht verhoogd van 680 naar 725 kilo, maar ondanks dat is de JD70 R vijf seconden sneller op Zandvoort dan het reguliere model.

Safety first

Met die hoge limiet in het achterhoofd is Donkervoort zich ervan bewust dat het op het circuit ook wel eens mis kan gaan. Daarom is de de JD70 R voorzien van FIA-goedgekeurde brandblussers, een 'Bilster Berg-rolkooi, zespuntsgordels en een brandstoftank die naar wens in FIA-specificatie met brandstofabsorberend schuim of met een carbon-kevlar deken uitgerust kan worden.

Mocht je nog geen geschikte kleding hebben, dan kun je via Donkervoort bij OMP en Bell een custom-made raceoverall, helm en HANS-systeem laten ontwerpen.

Prijs

De prijs is misschien even schrikken: ex-BTW moet de Donkervoort D8 GTO-JD70 R tenminste €198.000 opbrengen. Mocht je toch zo vermogend zijn dan kun je meteen gebruik maken van Donkervoort's raceservice, waarbij je tot in de puntjes ondersteund wordt bij het afstellen van de auto en het rijden met de auto. Daarbij heb je de beschikking over real-time telemetrie en er is zelfs een radiopakket beschikbaar voor directe communicatie tussen coureur en pits.

Donkervoort meldt dat de JD70 R meer dan capabel is om de strijd aan te gaan met de meest exotische en krachtige hypercars en wil zijn klanten graag helpen om de Pagani's en Koenigsegg's van deze wereld de achterlichten van de JD70 R te laten zien. Durf jij het aan?

Nieuws
  • Donkervoort