Donkervoort D8 GTO-JD70 kan keihard de hoek om: meer dan 2G

Lichter, breder, beter, sneller. Dat zijn ongeveer de belangrijkste vergrotende trappen die bij de Donkertvoort D8 GTO-JD70 horen. De auto was al aangekondigd, maar de Lelystadse bouwer verklapt vandaag dat ze de auto met meer dan 2G de bocht door hebben gejaagd.

Donkervoort

Donkervoort Automobielen uit Lelystad mocht onlangs oprichter Joop Donkervoort feliciteren met zijn zeventigste verjaardag. Het gaf een mooie reden om een nog wat specialere versie van de D8 GTO te bouwen in de vorm van de D8 GTO-JD70 (Joop Donkervoort 70, voor het geval u dat nog niet was opgevallen).

De 2,5 liter vijfcilinder van Audi uit de "gewone" D8 GTO werd nog wat verder getuned van 380 pk naar 415 pk. Daarnaast is de spoorbreedte in de JD70 vergroot. Die aanpassingen zorgen ervoor dat de D8 GTO-JD70 volgens Donkervoort alle meters verslaat en daarom stapt het bedrijf over op het weergeven van zwaartekracht als maateenheid. Accelereren vanuit stilstand gaat met 1,02 G, terwijl vertragen juist 1,65 G oplevert. Het echt bizarre getal komt echter bij het om de hoek gaan in een D8 GTO-JD70: dat kan met 2 G. Dat houdt in dat u met twee keer uw lichaamsgewicht naar de buitenkant geslingerd wordt.

De JD70 is de komende tijd in een beperkte oplage van zeventig stuks te krijgen vanaf €163.636,36 (exclusief belastingen). Donkervoort vermeldt trots dat er al een flink aantal van verkocht zijn, dus wie ook kennis wil maken met straaljager-achtige G-krachten, moet zich snel in Lelystad melden.