Pagani Huayra R krijgt atmosferische V12

In een video van de Autostyle Design Competition heeft Horacio Pagani bekendgemaakt dat de Huayra R een speciale normaal ademende V12 zal krijgen. De auto wordt op 12 november onthuld.

Pagani Huayra R krijgt atmosferische V12

De Pagani Huayra is in een bepaald opzicht een vreemde auto. Net zoals zijn voorganger heeft de hypercar enorm vermogen, dramatische styling en vlekkeloze afwerking. De Huayra is in welke variant dan ook sneller, geavanceerder en verfijnder dan de oude Zonda. Toch miste er altijd iets: geluid.

De zesliter M158 V12 die door Mercedes-AMG speciaal voor de auto met de hand werd gebouwd is een extreem krachtige motor, met in basis al 730 pk en een bandenverslindende 1000 newtonmeter aan koppel. Door de twee dikke turbo's in het uitlaatsysteem was ie echter ook angstvallig stil.

Nieuwe NA V12

Met de Huayra R wordt dat echter compleet anders. In een nogal langdradig video over de start van de Autostyle Design Competition komt Horacio Pagani namelijk even langs om te vertellen over zijn nieuwste kindje.

De R is volgens hem een project waar zijn team met liefde hard aan gewerkt heeft, niet in de laatste plaats om een volledig nieuwe, natuurlijk ademende motor voor de auto te creëren. Over hoe groot die motor is, waar hij zijn roots heeft en hoeveel vermogen hij levert zegt Pagani echter niets.

AMG-basis?

De oude Zonda R had beschikking over de zesliter LS600 V12 uit de beruchte Mercedes-Benz CLK GTR GT1-racewagen uit 1997. Mercedes' recente focus op turbo's en de plannen om zelfs met de AMG V8-motoren te stoppen suggereren echter dat Pagani voor de motor van de Huayra R zijn eigen weg is gegaan.

12 november

De precieze details van de Huayra R zullen op 12 november naar buiten gebracht worden. Zet het in je agenda! Wij kunnen in ieder geval niet wachten.

Cargasm
  • Pagani via Autostyle Design Competiiton
  • Autostyle Design Competition