IN BEELD | Alle nieuwe auto's onthuld tijdens de Monterey Car Week

De Monterey Car Week is altijd een prachtig spektakel voor autofans. Hieronder een overzicht van alle nieuwe auto's die in California zijn onthuld. 

Een serie auto's tentoongesteld bij de Monterey Car Week.

De Monterey Car Week is een jaarlijks spektakel in California waar fans, verzamelaars en makers van auto’s van over de hele wereld samenkomen. Het evenement staat bol van de nieuwe onthullingen, eerbetonen aan klassiekers en natuurlijk een en al racen. Het is Disneyland gemengd met Comic Con en de Oscars, aangedreven door een bulderende V12. Het is een geweldige gelegenheid om nieuwe auto’s te onthullen. Wij zetten op een rijtje welke nieuwe auto’s voor het eerst het daglicht hebben gezien in Monterey.

Acura Integra Type S HRC

Wij hadden eerder al speciale aandacht besteed aan de nieuwe Acura Integra Type S HRC (wat rolt dat toch lekker van de tong). De race-afdeling van Honda heeft de vriendelijke Integra Type S omgetoverd tot een heuse racewagen. De stoelen achterin zijn weggehaald om plaats te maken voor de speciale racebanen van Pirelli die nodig zijn om het maximale uit deze auto te halen.

Acura Performance EV SUV Concept

Het was niet de enige Acura die in Monterey voor het eerst werd getoond. Waar de Integra nog op een ouderwetse benzinemotor draait, is deze nieuwe concept car volledig elektrisch. Deze SUV moet alle gemakken bieden van een… nou ja, een SUV, maar tegelijkertijd ook ruimte geven om lekker te scheuren. Hij maakt gebruik van een gloednieuwe EV basis die door Honda en Acura zelf is ontwikkeld. Het ontwerp is strak, bijna futuristisch. De auto moet in 2025 in productie gaan.

BMW M5 Touring

Misschien niet de meest spannende auto (geen zorgen, dat komt nog wel) maar de M5 Touring is toch een gewaagd project voor BMW. De vorige touring-versies van de M5 deden het namelijk belachelijk slecht. Maar inmiddels is de touring van de M3 bijzonder populair dus waagt BMW het er toch weer eens op. Stel je bij deze auto een samensmelting van de M5 sedan en de huidige 5-serie. De auto draait op een hybride systeem en komt alleen als automaat. De auto is wel goedkoper dan de concurrentie: 10.000 euro goedkoper dan de M3 Touring en een verbijsterende 78.000 goedkoper dan de rivaal van Audi.

Cadillac Opulent Velocity Concept

De elektrische Opulent Velocity concept car van Cadillac is precies waar Monterey voor bedoeld is: bizarre ideeën die rechtstreeks uit een sci-fi film lijken te komen. De bestuurder kan twee verschillende modussen kiezen: Opulent en Velocity. De Opulent modus activeert een arsenaal aan luxe: stoelmassage, volledig zelfrijdende cruise control, een augmented reality scherm (met geïntegreerde Pokemon Go), en een gigantisch scherm door de auto heen. Uiteraard zijn die entertainment opties alleen mogelijk tijdens de cruise control, en tijdens die cruise control zijn de pedalen en het stuur ook nog eens ingetrokken zodat je nog comfortabeler en ruimer zit.

Maar activeer je de Velocity modus… nou, dan gaan we volledig hypercar. Alle informatie verdwijnt van het dashboard behalve het noodzakelijke (vooral hoe snel je gaat). Navigatie verplaatst zich naar de linkerbovenhoek van het raam, alsof je in een video game zit. Omdat het een concept car is, is er nog weinig bekend over de specificaties en aandrijving, maar neem maar aan: het zal snel zijn. Het doel van Cadillac is om het op te kunnen nemen tegen de elektrische hypercars van Rimac.

Lamborghini Temerario

De Temerario is het nieuwste model van Lamborghini en neemt daarmee het stokje over van de Huracan. Volledig onkarakteristiek voor Lamborghini heeft deze auto geen harde hoeken, maar juist zachte ronde vormen. Maar dat betekent niet dat de Temerario minder Lamborghini is: met 920 PK en een twin-turbo hybride V8 gaat deze auto nog steeds krankzinnig snel. Vooral bijzonder is dat de auto maar liefst 10.000 toeren maakt. Een getal dat je eerder verwacht bij een motor dan bij een auto.

Omdat de Temerario een klein beetje goedkoper en een klein beetje langzamer is dan de Lamborghini Revuelto, telt deze auto volgens Lamborghini als een instapmodel.

Lincoln Navigator

De nieuwe Lincoln Navigator werd eerder al even door ons uitgelicht. De superdeluxe SUV komt niet alleen met de standaard dingen die je van zo’n auto verwacht, maar zelfs met een speciale meditatie-modus. Volgens Lincoln moet je dit zien als een spa op wielen, en we snappen goed hoe ze tot die conclusie komen. Hoeveel auto’s komen nou met een kant en klare zen-functie?

Maserati GT2 Stradale

Met de GT2 Stradale hoopt Maserati zichzelf nog wat meer te onderscheiden als super sports car. Niet onze woorden, maar die van het Italiaanse merk. De Stradale is een mix tussen de Maserati GT2 en de Maserati MC20. Het doel is om daarmee een brug te slaan tussen de race-afdeling van Maserati en de luxe personenwagens. Dat betekent dat hij een topsnelheid heeft van 320 km/u en een mooie 640 PK aanlevert, maar ook alle gemakken biedt die je verwacht van een comfortabele auto voor alledaags gebruik.

Mercedes-Maybach S680 Nordic Glow

Mercedes bracht twee speciale nieuwe variaties van bestaande Maybach-modellen naar Monterey. De eerste is de Nordic Glow variant van de S680. Deze extra exclusieve versie - voor zover dat nog mogelijk is bij een Maybach - heeft paarse tinten in het ontwerp verweven als verwijzing naar het noorderlicht. Het interieur is zo luxueus als maar mogelijk is, met speciale ruimte voor champagneglazen want waarom ook niet. Op technisch vlak is het dezelfde auto als de standaard S680. De Nordic Glow komt maar in beperkte oplage: slechts 50 exemplaren zijn beschikbaar.

Mercedes-Maybach SL680 Monogram Series

De tweede Maybach die in Monterey werd getoond, is de Mercedes-Maybach SL680 Monogram Series. In tegenstelling tot de Nordic Glow, is de SL680 Monogram Series geen beperkte oplage. Qua ontwerp doet het vooral denken aan de luxe modemerken uit Parijs en New York. De merken die het logo of de naam van het merk erg veel op de kleding zetten en daardoor de prijs omhoog drijven.

De Monogram Series is een Maybach make-over van een Mercedes SL-klasse. Dat betekent dat de auto bol staat van het comfort zonder iets in te leveren aan performance. Wel zijn de meest wilde impulsen van de Mercedes een beetje getemperd. De auto is wat zachter, zowel qua geluid als qua rijgemak, en wat minder stijve besturing. De Monogram Series komt in twee speciale kleuren: ‘Red Ambience’ en ‘White Ambience’.

Nilu27 Nilu

De voormalige ontwerper van Bugatti, Genesis en Koenigsegg besloot het eens zelf te gaan proberen en richtte zijn eigen merk Nilu27 op. De eerste auto van dat merk debuteerde in Monterey als directe concurrent van al die andere merken. Geen hybride of elektrische motor in deze auto: de Nilu is trots en expliciet analoog en aangedreven door een ouderwetse V12.

Pagani Zonda Arrivederci

De Arrivederci is de allerlaatste (nee, dit keer echt) versie van de iconische Pagani Zonda. Na 25 jaar zwaait de Zonda dan eindelijk af om ruimte te maken voor de twee andere modellen van Pagani. Maar dat doet de Zonda wel in stijl: de Arrivederci is in feite het Greatest Hits album van de Zonda.

Pininfarina's Batman collectie

De iconische superheld Batman - of eigenlijk, zijn alter ego Bruce Wayne - geldt als inspiratie voor deze speciale versie van de Pininfarina B95. Gebouwd op een basis die aangeleverd is door moederbedrijf Rimac, heeft Pininfarina een Batman-sausje over de B95 gegoten. De auto (net als zustermodel Battista) komt in twee versies: de Gotham en de Dark Knight. De twee versies moeten de beide kanten van Batman vertegenwoordigen.

Porsche 911 Turbo 50 Years

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de Porsche 911 Turbo aan de wereld voorgesteld werd. Hoog tijd om dat te vieren dus met een speciale jubileumeditie van de auto. Porsche stelt 1974 modellen beschikbaar van deze 911 Turbo 50 Years. Op technisch vlak is het gewoon hetzelfde als de huidige Porsche 911 Turbo, maar qua design is het allesbehalve gewoon.

Rolls Royce Phantom Scintilla

Rolls Royce zag de luxe en het comfort van Maybach en Cadillac en zei: “Hold my brandy”. De Phantom Scintilla is een toonbeeld van klasse en elegantie. De kleur is op zo’n manier vormgegeven dat het op marmer moet lijken. Specifiek Grieks marmer dat in klassieke standbeelden werd gebruikt. Het dak van de auto is gevormd als een speciaal kunstwerk uit de Renaissance. Naast alle luxe die sowieso al in de auto te vinden is: het blijft natuurlijk een Rolls Royce. Al met al lijkt het meer op een museumstuk dan een auto, en dat is misschien geen gekke vergelijking. Er worden namelijk maar tien exemplaren uitgebracht, en die zullen waarschijnlijk erg weinig tijd op de weg doorbrengen.

Rimac Nevera R

De onbetwiste koning van de elektrische supercars kan natuurlijk niet wegblijven bij een autoshow als dit. Rimac brak vrijwel elk record denkbaar met de Rimac Nevera, en dus is het hoog tijd voor een opvolger. De Nevera R is misschien niet zo baanbrekend nieuw als wat sommige mensen hadden gehoopt, maar het is zeker een verdere evolutie van het succesvolle concept uit Kroatië. Ongeveer een kwart van de onderdelen is nieuw. De R heeft zo’n 200 pk meer dan de Nevera en zou nog veel meer records moeten breken als het aankomt op snelheid en performance.

RUF Rodeo

Wie naar een RUF kijkt zal misschien niet meteen op het idee komen om lekker te gaan off-roaden met die auto, maar dat is precies waar de Rodeo voor ontworpen is. Met keramische remmen, verhoogd onderstel en een ijzersterke rolkooi (gemaakt van staal, geen paniek), is deze auto bedoeld als off-road sports car. Het volgt in de voetsporen van de Porsche 911 Dakar en is bedoeld om aan rally races mee te kunnen doen.

Touring Superleggera Veloce12

De Veloce12 is het nieuwste model van Touring Superleggera en is volgens de ontwerpers “zorgvuldig vervaardigd”. Elk exemplaar kost volgens Superleggera maar liefst 5000 uur om in elkaar te zetten. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom er maar 30 exemplaren worden gemaakt. De auto is volledig analoog en brengt het rijden terug naar waar het in de kern om zou moeten gaan. Dat gaat echter niet ten koste van comfort, want het blijft een Italiaanse supercar natuurlijk. Met 503 PK en een topsnelheid van 320 km/u is de Veloce12 misschien niet zo krankzinnig snel als een paar andere voorbeelden uit deze lijst, maar het is nog steeds bijzonder indrukwekkend.